Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pred samitom Bidena a Putina sa koná prvé americko-ruské stretnutie

Na archívnej snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Foto: TASR/AP

Vyhlásenia predchádzajúce priamym rokovaniam popri zasadaní Arktickej rady (AC) na Islande však neveštia nič dobré pre znižovanie napätia medzi krajinami.

Reykjavík 19. mája (TASR) - Ministri zahraničných vecí Spojených štátov a Ruska sa v stredu stretnú na Islande, kde budú rokovať o prekonaní obrovskej priepasti vo vzťahoch medzi týmito súperiacimi veľmocami.

Zároveň sa budú usilovať o potvrdenie konania samitu amerického prezidenta Joea Bidena a jeho ruského kolegu Vladimira Putina, informuje tlačová agentúra AFP.

Vyhlásenia predchádzajúce priamym rokovaniam popri zasadaní Arktickej rady (AC) na Islande však neveštia nič dobré pre znižovanie napätia, ktoré si pritom obaja želajú, a to v čase, keď sú bilaterálne vzťahy medzi ich krajinami na najhoršej úrovni od konca studenej vojny.

Šéf americkej diplomacie Antony Blinken sa podľa svojich gest javí, že chce spraviť z Arktídy - novej geopolitickej otázky, ktorá je jadrom stredajšieho a štvrtkového stretnutia v Reykjavíku - "laboratórium" pre spoluprácu zameranú na spoločné výzvy v čase zintenzívneného boja proti globálnemu otepľovaniu.

Jeho ruský náprotivok Sergej Lavrov však v tejto súvislosti vydal stručné vyhlásenie. "Pre všetkých je už dlho absolútne jasné, že toto je naše územie, že toto je naša zem,“ uviedol Lavrov na pondelkovej tlačovej konferencii v Moskve. Ruský minister zahraničných vecí tiež obvinil Nórsko z "úsilia ospravedlniť potrebu Severoatlantickej aliancie (NATO) na príchod do Arktídy".

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, foto z archívu.
Foto: TASR/AP


Lavrov zdôraznil, že ruská vojenská aktivita v danom regióne je "úplne legálna". Na varovanie prichádzajúce z Moskvy reagoval v utorok Blinken slovami, že Washington sa chce "vyhnúť militarizácii" Arktídy.

Arktída je v dôsledku klimatických zmien čoraz prístupnejšou a vzhľadom na svoju strategickú pozíciu, námorne trasy, ako aj prírodné zdroje nachádzajúce sa v tomto regióne vzbudzuje čoraz vyšší záujem medzi členmi Arktickej rady, ale aj zo strany Číny.

Blinken v pondelok zároveň privítal plány Dánska, ktoré chce v Grónsku a v severnom Atlantiku posilniť svoju vojenskú prítomnosť stámiliónovými investíciami do špionážnych dronov a radarovej stanice na Faerských ostrovoch.

Očakáva sa, že Arktická rada, ktorú tvoria Dánsko, Fínsko, Island, Kanada, Nórsko, Rusko, Švédsko a USA, predstaví na konci tohtotýždňových rokovaní záverečné komuniké a spoločný strategický plán pre ďalšie desaťročie.