Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Pred únikom z plynovodu Balticconnector bol zaznamenaný možný výbuch

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Prevádzku jediného funkčného plynovodu zo zahraničia Balticconnector medzi Estónskom a Fínskom v nedeľu zastavili pre únik plynu.

Oslo 10. októbra (TASR) - Nórsky seizmologický ústav NORSAR zaznamenal v noci na nedeľu možnú explóziu v Baltskom mori medzi Fínskom a Estónskom, kde neskôr zistili únik z plynovodu. Ústav to oznámil v utorok. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

"NORSAR zaznamenal prípadný výbuch pri fínskom pobreží Baltského mora o 01.20 h (00.20 h SELČ) 8. októbra 2023," napísal na svojej webovej stránke ústav.

Prevádzku jediného funkčného plynovodu zo zahraničia Balticconnector medzi Estónskom a Fínskom v nedeľu zastavili pre únik plynu. Po invázii Moskvy na Ukrajinu sa zastavil dovoz plynu z Ruska a fínske dodávky sú teraz zabezpečené len prostredníctvom plávajúceho terminálu na skvapalnený zemný plyn (LNG) v Inkoo.

Fínsky prezident Sauli Niinistö v utorok oznámil, že únik "zrejme spôsobila vonkajšia činnosť". Šéf vyšetrovacieho oddelenia na Národnom úrade pre vyšetrovanie Timo Kilpeläinen na tej istej tlačovej konferencii povedal, že "nič nenaznačuje, že pri čine boli použité výbušniny".

Séria podmorských výbuchov postihla pred rokom aj potrubia plynovodu Nord Stream. Podľa NORSAR-u bol rozsah víkendových incidentov "oveľa menší", než explózia na Nord Streame v septembri 2022.

Miesto výbuchu sa podľa odhadov nachádza 20 kilometrov severne od estónskeho prístavného mesta Paldiski, uviedol NORSAR. Miesto a rozsah "sú ešte stále veľmi neisté" a prebieha ďalšia analýza informácií.

Neobvyklý pokles tlaku v podmorskom plynovode Balticconnector zistili v nedeľu 8. októbra pred 02.00 h. fínska plynárenská spoločnosť Gasgrid Finland Oy a estónska spoločnosť Elering, ktorá je prevádzkovateľom prenosovej sústavy plynu.

Denník Iltalehti s odvolaním sa na vládne zdroje uviedol, že poškodenie "nie je náhoda". Predstavitelia Fínska, ktoré je novým členom NATO, sú preto presvedčení, že za útokom je Rusko.