Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Predčasné prezidentské voľby sa v Kazachstane uskutočnia 20. novembra

Na snímke večerný pohľad na kazašskú metropolu Nur-sultan v utorok 13. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Novým zákonom sa nahradí súčasný systém maximálne dvoch po sebe nasledujúcich päťročných funkčných období prezidenta jediným sedemročným mandátom.

Astana 21. septembra (TASR) - V Kazachstane sa budú 20. novembra konať predčasné prezidentské voľby, ktorých cieľom je "radikálne zmeniť" politický systém tejto postsovietskej republiky. Uvádza sa to v dekréte, ktorý v stredu zverejnili na webovej stránke prezidenta, informovala tlačová agentúra AFP.

Oznámenie termínu prichádza krátko po tom, ako prezident Kasym-Žomart Tokajev podpísal zákon, ktorým sa obmedzí počet funkčných období hlavy štátu. Novým zákonom sa nahradí súčasný systém maximálne dvoch po sebe nasledujúcich päťročných funkčných období prezidenta jediným sedemročným mandátom.

Táto zmena však nebráni Tokajevovi, ktorý bol zvolený podľa predchádzajúcej verzie ústavy, uchádzať sa v ďalších voľbách o druhé funkčné obdobie na čele štátu.

Tokajev zákonodarcom povedal, že dané hlasovanie je súčasťou reforiem, ktorých cieľom je zaviesť "úplne nové normy" pre politický život s "čestnými a otvorenými pravidlami".

V predmetnom dekréte podpísanom Tokajevom sa tiež uvádza, že novembrovým hlasovaním Kazachstan "začína volebný cyklus, ktorý radikálne reštartuje celý politický systém" krajiny. "Našli sme optimálnu rovnováhu medzi zložkami moci a dokončili prerozdelenie právomocí z prezidenta na parlament," píše sa v dekréte.

Tokajev prevzal moc po Nursultanovi Nazarbajevovi v roku 2019, postupne sa však od neho dištancoval. Nazarbajev tri desaťročia vládol železnou rukou tejto na energetické zdroje bohatej stredoázijskej krajine.

Kazachstan zasiahla v januári bezprecedentná vlna násilia, ktorá si vyžiadala 238 mŕtvych. Dôvodom celonárodných demonštrácií bolo zvýšenie cien pohonných hmôt, ako aj odhalenie korupcie a rodinkárstva Nazarbajevovho režimu, ktoré umožnili jeho najbližším obohacovať sa na úkor kazašského obyvateľstva.