Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Izraelská armáda v Džaníne zastrelila Palestínčana

Pozostalí po zabitom 29-ročnom Palestínčovi smútia počas jeho pohrebu v Džaníne na okupovanom západnom brehu Jordánu 6. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Palestínsky rezort zdravotníctva zároveň informoval, že pri prestrelke bolo zranených ďalších 16 ľudí. Bezprostredne nebolo známe, či zastrelený muž bol ozbrojený alebo zapojený do potýčok.

Jeruzalem 6. septembra (TASR) - Izraelské bezpečnostné sily zabili v utorok počas prestrelky na okupovanom západnom brehu Jordánu 29-ročného Palestínčana, uviedlo palestínske ministerstvo zdravotníctva. Násilie vypuklo po tom, ako Izrael zbúral dom Palestínčana, ktorý pri aprílovom útoku zabil troch Izraelčanov, píše agentúra AP.

Armáda židovského štátu uviedla, že v predjordánskom meste Džanín zbúrala dom patriaci Ráidovi Házimovi, páchateľovi útoku v izraelskom meste Tel Aviv. Počas operácie podľa armády "vypukli násilné nepokoje" a izraelskí vojaci sa stali terčom intenzívnej paľby, ktorú opätovali. Okrem toho Palestínčania hádzali do izraelských vojakov kamene a zápalné fľaše.

Palestínsky rezort zdravotníctva zároveň informoval, že pri prestrelke bolo zranených ďalších 16 ľudí. Bezprostredne nebolo známe, či zastrelený muž bol ozbrojený alebo zapojený do potýčok.

Izrael pristupuje k búraniu domov Palestínčanov obvinených z podnikania útokov pomerne často. Tvrdí, že takéto opatrenie pôsobí na komunitu odstrašujúco, kritici tohto represívneho postupu však argumentujú, že ide o kolektívny trest.

Izrael okupuje Západný breh – Predjordánsko – od šesťdňovej vojny z roku 1967. V osadách, ktoré tam boli postavené a väčšina medzinárodného spoločenstva ich považuje za nelegálne, žije približne 475.000 židovských osadníkov. Okrem nich je Západný breh domovom aj pre približne 2,8 milióna Palestínčanov.