Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pri izraelskom zásahu bol smrteľne zranený mladý Palestínčan

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Palestínska agentúra WAFA napísala, že incident sa odohral počas operácie izraelských zložiek, ktoré v utajení prenikli do utečeneckého tábora Akabat Džabr v utorok na úsvite.

Ramalláh 26. apríla (TASR) - Palestínsky rezort zdravotníctva v utorok informoval, že pri zásahu izraelských bezpečnostných zložiek v utečeneckom tábore neďaleko mesta Jericho ležiaceho na okupovanom západnom brehu rieky Jordán utrpel smrteľné zranenie 20-ročný Palestínčan.

Izraelská armáda podľa agentúry AFP uviedla, že okolnosti celej udalosti sú predmetom vyšetrovania.

Palestínska agentúra WAFA napísala, že incident sa odohral počas operácie izraelských zložiek, ktoré v utajení prenikli do utečeneckého tábora Akabat Džabr v utorok na úsvite.

Táto izraelská akcia vyvolala protesty obyvateľov tábora, proti ktorým vojaci zasiahli streľbou, slzotvorným plynom a zábleskovými granátmi, pričom došlo k zraneniu niekoľkých osôb vrátane spomínanej obete.

Násilie v Izraeli a na okupovanom západnom brehu Jordánu vzrástlo v čase, keď sa prekrýval moslimský pôstny mesiac ramadán so židovským sviatkom pesach a kresťanskými veľkonočnými sviatkami.

Pri útokoch Palestínčanov a izraelských Arabov prišlo od konca marca v Izraeli o život 14 ľudí. Palestínsky mladík, ktorý sa stal obeťou streľby v tábore Akabat Džabr, je za rovnaké obdobie v poradí minimálne 25. palestínskou obeťou.

Násilnosti, ktoré sa okrem Západného brehu odohrávali aj v areáli mešity al-Aksá v Jeruzaleme, vyvolali obavy z ďalšieho ozbrojeného konfliktu podobného tomu, aký sa medzi izraelskými bezpečnostnými zložkami a palestínskymi radikálmi odohral vlani a trval 11 dní.