Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Predjordánsko:Armáda pri svojich operáciách zastrelila 2 Palestínčanov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Dvadsaťpäťročného palestínskeho Araba zastrelili neďaleko predjordánskeho mesta Nábulus a 26-ročného Palestínčana zase pri Ramalláhu.

Jeruzalem 1. septembra (TASR) - Dvaja Palestínčania boli vo štvrtkových včasných ranných hodinách zabití pri dvoch samostatných operáciách izraelskej armády na západnom brehu rieky Jordán. Píše o tom agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie palestínskeho ministerstva zdravotníctva.

Dvadsaťpäťročného palestínskeho Araba zastrelili neďaleko predjordánskeho mesta Nábulus a 26-ročného Palestínčana zase pri Ramalláhu.

Židovský štát podniká vojenské záťahy v Predjordánsku od marca takmer na dennej báze, predovšetkým v nočných hodinách. Odvtedy boli zabité už desiatky Palestínčanov. Boli medzi nimi podozriví militanti, ale aj osoby nemajúce nič spoločné s palestínskymi partizánmi.

Jarné operácie armády boli odozvou na sériu palestínskych protiizraelských útokov zo začiatku roka, pri ktorých prišlo o život 19 ľudí, vysvetľuje DPA.

Izrael dobyl západný breh Jordánu, nazývaný aj Predjordánsko, spolu s katastrom východného Jeruzalema v šesťdňovej vojne v roku 1967. Palestínčania požadujú, aby sa obe tieto územia stali súčasťou ich budúceho nezávislého štátu.