Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Predsedu Africkej únie znepokojuje spor medzi Rwandou a KDR

Na archívnej snímke Macky Sall Foto: TASR/AP Photo/Rebecca Blackwell

Rwandská vláda vyhlásila v sobotu, že povstalci v KDR, ktorých podporuje tamojšia vláda, väznia dvoch príslušníkov rwandskej armády.

Kinshasa/Kigali 29. mája (TASR) - Predseda Africkej únie (AÚ) Macky Sall uviedol v nedeľu, že je "vážne znepokojený" diplomatickým napätím medzi Rwandou a Konžskou demokratickou republikou (KDR), pričom oba štáty vyzval na dialóg. TASR informáciu prevzala od agentúry AFP.

"Som vážne znepokojený nárastom napätia medzi Rwandou a KDR," napísal na Twitteri predseda AÚ Sall, ktorý je zároveň prezidentom Senegalu.

"Apelujem na obe krajiny, aby zachovali pokoj a pomocou dialógu a s podporou regionálnych mechanizmov a Africkej únie našli mierové riešenie (tejto) krízy," dodal.

Rwandská vláda vyhlásila v sobotu, že povstalci v KDR, ktorých podporuje tamojšia vláda, väznia dvoch príslušníkov rwandskej armády. Ako pripomína AFP, Rwanda a KDR sa navzájom obviňujú z podpory ozbrojených milícií bojujúcich vo východných častiach Konga.

Vláda KDR vydala v sobotu diplomatickú nótu susednej Rwande, ktorú obviňuje, že podporuje povstaleckú organizáciu M23. Hovorca konžskej vlády Patrick Muyaya uviedol, že najvyššia rada obrany štátu, na čele ktorej stojí prezident republiky Felix Tshisekedi, má pevné dôkazy o tom, že partizánska skupina M23 je podporovaná rwandskou armádou.

Konžská rada obrany zároveň oznámila, že podnikla preventívne opatrenia a pozastavila všetky lety spoločnosti RwandAir na územie Konga. Takisto si predvolala rwandského veľvyslanca, aby mu vyjadrila nesúhlas s "recidivistickou činnosťou" vedenia štátu, s ktorým Kongo zdieľa svoje východné hranice.

Rwanda však popiera, že by akýmkoľvek spôsobom podporovala vzbúrencov z organizácie M23, známej aj pod názvom Konžská revolučná armáda. Tieto partizánske oddiely sú aktívne v pohraničnej oblasti medzi Kongom a Rwandou, napadajú tam vojakov a terorizujú civilné obyvateľstvo. Tisícky obyvateľov Konga už ušli zo svojej vlasti, aby ušli pred týmto násilím.

Podľa štatistiky Spojených štátov amerických operuje na východe Konga okolo 130 rozličných ozbrojených skupín; mnohé z ich majú za cieľ zmocniť sa prírodného bohatstva, ktorým toto územie oplýva. Kongo má približne 90 miliónov obyvateľov a je bohaté na meď, kobalt, zlato i diamanty.