Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Predseda ER Michel vyzval Gruzínsko, aby tvrdo pracovalo na reformách

Na archívnej snímke predseda Európskej rady Charles Michel. Foto: TASR/AP

Gruzínsko sa ocitlo v politickej kríze po parlamentných voľbách z októbra minulého roku, ktoré opozičné strany označili za zmanipulované.

Tbilisi 20. apríla TASR) - Predseda Európskej rady Charles Michel v utorok vyzval vládnucu stranu Gruzínska - Gruzínsky sen a tamojšiu opozíciu, aby začali "tvrdo pracovať" na politických reformách. Stalo sa tak deň po tom, ako podpísali dohodu o ukončení mesiac trvajúcej politickej krízy v krajine. Informovala o tom agentúra AFP.

"Politická kríza sa skončila," povedal Michel v utorok v gruzínskej metropole Tbilisi. "Dnešok je novým začiatkom, začiatkom tvrdej práce, ktorá Gruzínsko posunie vpred na jeho ceste do európsko-atlantických štruktúr," dodal.

Postsovietske Gruzínsko, ktoré sa uchádza o členstvo v EÚ i NATO, sa podľa Michela podpísaním tejto dohody posunulo k užšej spolupráci s európskymi partnermi a Severoatlantickou alianciou.

Podpísaním dohody sa podľa AFP končí bojkot parlamentu zo strany opozície a otvára sa cesta k rozsiahlym volebným a justičným reformám v Gruzínsku, keďže zahŕňa aj reformu Ústrednej volebnej komisie a prokuratúry.

Gruzínsko sa ocitlo v politickej kríze po parlamentných voľbách z októbra minulého roku, ktoré opozičné strany označili za zmanipulované. Poslanci zvolení za opozíciu odmietli vykonávať svoje mandáty a iniciovali masové protesty, ktorých účastníci žiadali predčasné parlamentné voľby.

Patová situácia sa zhoršila vo februári, keď polícia pri razii v sídle Zjednoteného národného hnutia (UNM) v Tbilisi zatkla jeho predsedu Nikanora Meliu. Zo svojej funkcie následne odstúpil premiér Giorgi Gacharia.

Spomínanú dohodu, ktorú sa podarilo uzavrieť až na tretí pokus, podpísali zástupcovia všetkých politických strán s výnimkou UNM. To sa k nej pripojí až po tom, čo bude z väzenia prepustený Melia.