Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Predseda Európskej rady Michel je na ceste do Kyjeva

Na snímke predseda Európskej rady Charles Michel informuje médiá pred zasadnutím Európskeho parlamentu v stredu 18. januára 2023 v Štrasburgu. Foto: TASR/AP

Michelova návšteva v Kyjeve sa koná v predvečer piatkového zasadnutia kontaktnej skupiny pre obranu Ukrajiny, ktoré na leteckej základni Ramstein v Nemecku organizuje minister obrany USA Lloyd Austin.

Brusel 19. januára (TASR) - Predseda Európskej rady Charles Michel vo štvrtok ráno na sociálnych sieťach oznámil, že cestuje do Kyjeva, kde sa stretne s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Chce s ním prediskutovať, aké "konkrétne opatrenia" môže Európa prijať na podporu Ukrajiny.

"Som na ceste do Kyjeva,"
povedal Michel vo videu, ktoré zverejnil na svojom účte na platforme Twitter. Uviedol, že okrem Zelenského sa stretne aj s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom a poslancami parlamentu.

Michel vo svojom statuse vyzdvihol Ukrajincov, ktorí "bojujú za svoju vlasť, za svoju budúcnosť i budúcnosť svojich detí".

Zdôraznil súčasne: "Všetci však vieme, že bojujú aj za naše spoločné európske hodnoty a zásady a tiež za prísľub mieru a prosperity Európskej únie." Dodal, že Ukrajinci "potrebujú a zaslúžia si našu podporu."

Spravodajský web Euractiv.com poznamenal, že dané video bolo zrejme natočené v špeciálnom vlakovom vagóne, ktorý využívajú zahraniční lídri pri návšteve Ukrajiny po tom, ako Rusko 24. februára 2022 začalo vojnu proti Ukrajine.



Michel i predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová už Kyjev počas vojny rozpútanej Ruskom navštívili - ich cestovné plány však neboli z bezpečnostných dôvodov vopred oznámené.

Michelova návšteva v Kyjeve sa koná v predvečer piatkového zasadnutia kontaktnej skupiny pre obranu Ukrajiny, ktoré na leteckej základni Ramstein v Nemecku organizuje minister obrany USA Lloyd Austin. Očakáva sa, že na stretnutí sa bude koordinovať ďalšia pomoc pre Ukrajinu.

Ďalším dôležitým medzníkom bude summit EÚ-Ukrajina, ktorý sa uskutoční 3. februára v Kyjeve. Očakáva sa, že pri tejto príležitosti do hlavného mesta Ukrajiny pricestuje viacero členov EK. Na tomto summite by sa mal zúčastniť aj Michel.

Prezident Zelenskyj vo svojich videoposolstvách opakovane vyzýva na poskytnutie účinnej vojenskej techniky, v poslednom čase najmä na dodanie moderných ťažkých tankov západnej konštrukcie. AFP dodala, že mnohí spojenci Ukrajiny v januári oznámili, že majú v pláne zvýšiť svoju vojenskú podporu pre Kyjev.