Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Predseda líbyjského parlamentu bude kandidovať za prezidenta

Na archívnej snímke z 24. novembra 2020 predseda líbyjského parlamentu Akíla Sálih Ísá. Foto: TASR/AP

V nedeľu sa zaregistroval ako kandidát na úrad prezidenta vo voľbách hlavy štátu aj Sajf Islám Kaddáfí, syn zabitého líbyjského diktátora Muammara Kaddáfího.

Tripolis 18. novembra (TASR) - Predseda líbyjského parlamentu Akíla Sálih Ísá v stredu oznámil, že vo voľbách hlavy štátu naplánovaných na 24. decembra sa bude uchádzať o funkciu prezidenta. Informovala o tom agentúra AFP.

"Oznamujem svoju kandidatúru za prezidenta," uviedol v televíznom prejave Ísá, ktorý je spojencom poľného maršala Chalífu Haftara.

Akíla Sálih Ísá povedal, že sa bude snažiť "otočiť stránku konfliktu, pozerať sa do budúcnosti" a spustiť proces národného zmierenia, ktorý je podľa neho "pilierom stabilného národa".

"Zaväzujem sa rešpektovať ústavnú deklaráciu, zaručiť nezávislosť súdnictva a zachovať jednotu a nezávislosť Líbye," povedal s tým, že medzi jeho priority patrí vytvorenie demokratického systému, ktorý zaručí slobody, spravodlivosť a rovnosť pre všetkých.

Akíla Sálih Ísá sa ešte musí zaregistrovať vo volebnej komisii, aby mohol kandidovať, poznamenala AFP.

Oznámenie prišlo deň po tom, čo poľný maršal a vojenský vodca východnej časti krajiny Chalífa Haftar oznámil, že sa takisto bude uchádzať o funkciu prezidenta.

V nedeľu sa zaregistroval ako kandidát na úrad prezidenta vo voľbách hlavy štátu aj Sajf Islám Kaddáfí, syn zabitého líbyjského diktátora Muammara Kaddáfího.

Líbyu zachvátil chaos po povstaní podporenom Severoatlantickou alianciou v roku 2011, počas ktorého zvrhli a neskôr zabili dlhoročného diktátora Muammara Kaddáfího.

Krajina sa v posledných rokoch rozdelila medzi súperiace vlády sídliace na východe a západe, ktoré podporovali rôzne ozbrojené skupiny a zahraničné vlády. Haftara, ktorého kritici vinili zo snahy nastoliť v Líbyi vojenskú diktatúru, vojensky podporovali Spojené arabské emiráty, Rusko, Egypt a Francúzsko, zatiaľ čo Turecko poskytovalo vojenskú pomoc medzinárodne uznávanej vláde v Tripolise.

V marci tohto roka sa moci – na základe októbrového prímeria medzi súperiacimi frakciami – ujala nová dočasná vláda národnej jednoty, ktorá má doviesť Líbyu k parlamentným a prezidentským voľbám.