Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Maďarský predseda parlamentu varoval pred väčšou inváziou migrantov

Na snímke migranti sledujú policajtov, ktorí strážia vchod do tábora v Debrecíne 29. júna 2015. Foto: TASR/MTI

Maďarská armáda začala v pondelok budovať na maďarsko-srbských hraniciach 150 metrov dlhý skúšobný plot vysoký tri metre, na ktorom otestuje výstavbu a fungovanie zábran.

Budapešť 15. júla (TASR) - Invázia migrantov v Maďarsku môže výrazne zosilnieť, preto je nutné ihneď urobiť opatrenia, kým je vôbec ešte možné vlnu prisťahovalcov pribrzdiť. Vyhlásil to dnes v rozhovore pre server Pestisracok.hu predseda maďarského parlamentu Lázsló Kövér.

Podľa jeho slov spolu s migrantmi môžu prísť do Európy takmer úplne slobodne aj teroristi, ktorí môžu nadchádzajúce desaťročia premeniť na obdobie strachu.



Maďarská armáda začala v pondelok budovať na maďarsko-srbských hraniciach 150 metrov dlhý skúšobný plot vysoký tri metre, na ktorom otestuje výstavbu a fungovanie zábran. Tie chcú potom postaviť na celom 175-kilometrovom hraničnom úseku.

Podporu migrantom a odpor voči stavaniu zábran na maďarsko-srbských hraniciach vyjadrilo v utorok večer v Budapešti vyše 500 demonštrantov. Podľa nich plot je drahý a úplne nezmyselný, pretože ním nie je možné vyriešiť problémy migrácie.

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó 17. júna oznámil, že vláda nariadila ministrovi vnútra Sándorovi Pintérovi, aby dal vybudovať štyri metre vysoký plot na fyzické uzatvorenie hraníc so Srbskom. Plot bude podľa terajších informácií vysoký iba tri metre. Pletivo a ostnatý drôt budú vyrábať väzni, plot vybuduje do konca novembra armáda.