Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Zahraničie

Minister vnútra prepustil demonštrantov zadržaných počas nepokojov

Ukrajinský parlament Foto: TASR/AP

Na slobodu sa dostalo 64 demonštrantov zatknutých počas násilných nepokojov, ku ktorým došlo tento týždeň v centre Kyjeva.

Kyjev 23. februára (TASR) - Nový ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov dnes nariadil prepustenie 64 demonštrantov zatknutých počas násilných nepokojov, ku ktorým došlo tento týždeň v centre Kyjeva. Oznámila to agentúra RIA Novosti.

Oleh Machnickij, stojaci na čele parlamentnej skupiny pre záležitosti generálnej prokuratúry, potvrdil, že do poobedňajších hodín miestneho času sa dostali na slobodu všetci zadržaní demonštranti.

Avakov, opozičný zákonodarca, ktorého zvolili za šéfa rezortu iba v sobotu, vyzval na vyšetrenie konania polície pri zrážkach. Pouličné násilnosti v Kyjeve sú najhoršími od roku 1991, kedy Ukrajina získala nezávislosť od Sovietskeho zväzu.

Podľa dnešného vyhlásenia ministerstva zdravotníctva bolo počas piatich dní bojov zabitých 82 ľudí a 645 utrpelo zranenia, pričom najmenej 16 obetí na životoch tvoria príslušníci polície, ktorí väčšinou podľahli strelným zraneniam.

Zintenzívňujúca sa patová situácia medzi vládou a opozíciou sa zmenila v utorok na krvavú drámu, keď sa dav protestujúcich ľudí stretol s jednotkami poriadkových síl.


Ukrajina vs európska integrácia

Dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov dnes prisľúbil, že sa Ukrajina vráti na cestu európskej integrácie. Súčasne zdôraznil potrebu zlepšenia vzťahov medzi Kyjevom a Moskvou, oznámila agentúra Reuters.

Turčynov v prejave k národu načrtol enormnú náročnosť problémov, ktoré bude musieť riešiť nové vedenie krajiny po zosadení prezidenta Viktora Janukovyča.

Turčynov dočasným prezidentom

Poslanci ukrajinského parlamentu zvolili dnes za dočasného prezidenta Ukrajiny súčasného predsedu parlamentu Oleksandra Turčynova. Informovala o tom agentúra Reuters.

Poslanci taktiež hlasovali za odvolanie ministra zahraničných vecí Leonida Kožara, ministra školstva Dmytra Tabačnyka a ministerku zdravotníctva Rajsu Bohatyrovú.

Zastupujúci generálny prokurátor Oleh Mochnyckyj oznámil parlamentu, že vydal príkaz na zatknutie bývalého ministra pre dane Oleksandra Klymenka a bývalého generálneho prokurátora Viktora Pšonku, ktorí sa zdržiavajú na neznámom mieste.

Mochnyckyj uviedol, že vznikla vyšetrovacia a operačná skupina, ktorá má za úlohu oboch predstaviteľov zatknúť a postaviť pred súd.
"Uvedomujeme si dôležitosť vzťahov s Ruskou federáciou a sme pripravení na dialóg s ruským vedením v záujme vybudovania vzťahov s touto krajinou na novej, skutočne spravodlivej a dobrej susedskej báze," vyhlásil úradujúci prezident.

Ďalšou zahraničnopolitickou prioritou je podľa neho návrat Ukrajiny na "cestu európskej integrácie" a do "rodiny európskych národov".

Za kľúčovú úlohu označil stabilizáciu ukrajinskej ekonomiky, ktorá sa podľa Turčynova v súčasnosti nachádza v štádiu predchádzajúcom defaultu a "smeruje ku katastrofe". Nová vláda sa bude snažiť zabrániť ďalšiemu ekonomickému úpadku, stabilizovať kurz meny a garantovať včasné vyplácanie miezd, dôchodkov a štipendií. Bude sa tiež usilovať o obnovenie dôvery investorov, podporovať podnikanie a vytváranie pracovných miest.

Poslanci ukrajinského parlamentu zvolili dnes za dočasného prezidenta Ukrajiny súčasného predsedu parlamentu Oleksandra Turčynova, popredného predstaviteľa strany expremiérky Julie Tymošenkovej. Turčynov (49) prevzal právomoci hlavy štátu namiesto zosadeného prezidenta Viktora Janukovyča, ktorý sa od úteku z Kyjeva zdržiava na neznámom mieste.

Nedodržanie mierovej dohody

Sergej Lavrov
Foto: TASR/AP
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov obvinil dnes ukrajinskú opozíciu z porušenia piatkovej dohody zameranej na ukončenie politickej krízy v krajine.

Lavrov počas telefonátu svojmu americkému rezortnému partnerovi Johnovi Kerrymu zdôraznil, že prioritou pri riešení situácie na Ukrajine zostáva "úplné naplnenie dohody" sprostredkovanej ministrami troch európskych krajín.

"Ukrajinská opozícia sa odkláňa od dohody, prakticky prevzala moc v Kyjeve, odmietla sa odzbrojiť a naďalej sa spolieha na násilie," povedal Lavrov Kerrymu podľa vyhlásenia ruského ministerstva.

Rusko povolalo veľvyslanca v Kyjeve

Rusko povolalo svojho veľvyslanca v Kyjeve na konzultácie do Moskvy. Tento krok zdôvodnilo zhoršujúcou sa a neprehľadnou situáciou na Ukrajine, oznámila agentúra Reuters.

"V dôsledku zhoršujúcej sa situácie na Ukrajine a potreby komplexnej analýzy tamojších pomerov, bolo prijaté rozhodnutie o povolaní ruského veľvyslanca na Ukrajine na konzultácie do Moskvy," uvádza sa vo vyhlásení ruského rezortu diplomacie.
Šéf ruskej diplomacie pripomenul, že dosiahnutie dohody privítali aj Spojené štáty.

Pod dokumentom ale chýba podpis ruského sprostredkovateľa Vladimira Lukina.

Situácia na Ukrajine sa od piatkového podpísania dohody dramaticky zmenila. Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč ušiel z metropoly Kyjev, ktorú ovládli opoziční demonštranti.Opozíciou kontrolovaný parlament už schválil Janukovyčovo zosadenie a vymenoval novú dočasnú hlavu štátu.