Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Predseda ukrajinského parlamentu žiada vylúčiť Rusko z OBSE a PZ OBSE

Na archívnej snímke z 8. júna 2022 predseda ukrajinského parlamentu (Najvyššej rady) Ruslan Stefančuk pózuje pred príhovorom v Európskom parlamente v Štrasburgu. Foto: TASR/AP

Cederfeltová počas návštevy v Kyjeve vyhlásila, že Ukrajina bojuje za hodnoty, ku ktorým sa PZ OBSE plne hlási: mier, nezávislosť a medzinárodné právo.

Kyjev 27. júna (TASR) - Predseda ukrajinského parlamentu Ruslan Stefančuk v pondelok v Kyjeve vyzval na vylúčenie Ruska z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) a z Parlamentného zhromaždenia OBSE.

Na stretnutí s predsedníčkou PZ OBSE Margaretou Cederfeltou Stefančuk tiež žiadal, aby OBSE uznala činy spáchané na Ukrajine ruskými jednotkami ako genocídu ukrajinského národa.

Informácia o tomto stretnutí, monitorovaná agentúrou TASR, bola zverejnená vo forme statusov na konte ukrajinského parlamentu v aplikácii Telegram.

Cederfeltová počas návštevy v Kyjeve vyhlásila, že Ukrajina bojuje za hodnoty, ku ktorým sa PZ OBSE plne hlási: mier, nezávislosť a medzinárodné právo. Vyjadrila tiež nádej, že vymenovanie osobitného spravodajcu pre vojnové zločiny na Ukrajine pomôže potrestať všetkých páchateľov vojnových zločinov.

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ na stretnutí s Cederfeltovou v mene Ukrajiny vyzval "civilizovaný svet, aby sprísnil sankcie voči Rusku a uznal ho ako štát podporujúci terorizmus". Uvádza sa to vo vyhlásení zverejnenom na oficiálnom webe ukrajinskej vlády.

Zdôraznil, že Rusko denne porušuje ustanovenia medzinárodného humanitárneho práva zakotveného v Ženevských konvenciách, pravidelne spúšťa raketové a letecké útoky na civilnú infraštruktúru, čo má za následok rastúci počet civilných obetí.

Ako príklad uviedol najnovší útok na ukrajinské mesto Kremenčuk, kde zásah dostalo nákupné centrum, v ktorom sa v tom čase nachádzalo asi tisíc ľudí.

Podobne ako Stefančuk aj Šmyhaľ označil toto konanie Ruska za "systematickú genocídu Ukrajincov, ktorú vykonáva vedenie Ruskej federácie".

Šmyhaľ aj v kontexte útoku na Kremenčuk znovu apeloval na partnerov Ukrajiny, aby nad jej územím pomohli vytvoriť "ochrannú kupolu z moderných systémov protivzdušnej obrany".

Vyzval tiež predstaviteľov PZ OBSE, aby využili všetky diplomatické spôsoby na návrat domov Ukrajincov, ktorí boli násilne odvlečení na územie Ruskej federácie.

Cederfeltová zavítala v pondelok do miest Buča a Irpiň v Kyjevskej oblasti, v ktorých sa po ústupe ruských jednotiek našli desiatky tiel civilistov so stopami po mučení. Úrady tieto prípady vyšetrujú pre podozrenie, že ide o vojnové zločiny a porušenie pravidiel vedenia vojny.