Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

OSN varovala, že unilateralizmus iba posilní šírenie pandémie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Všeobecná rozprava sa začne 22. septembra, pričom väčšina prejavov predstaviteľov jednotlivých štátov sa uskutoční prostredníctvom videospojenia.

New York 16. septembra (TASR) – Predseda Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov Volkan Bozkir varoval, že unilateralizmus iba posilní šírenie ochorenia COVID-19. Vyzýva preto na vytvorenie nového záväzku globálnej spolupráce vrátane spravodlivej distribúcie vakcín. Informovala o tom v stredu agentúra AP.

Bozkir povedal v utorok diplomatom z členských krajín OSN, že konfrontácia účinkov koronavírusu vo všetkých ich rozmeroch bude hlavnou prioritou počas trvania jeho funkcie šéfa svetovej organizácie.

Zároveň dodal, že žiadny štát nemôže bojovať proti tejto pandémii sám a je zodpovednosťou členských štátov posilniť vieru ľudí v multilaterálnu spoluprácu a medzinárodné inštitúcie, pričom tou ústrednou je práve OSN.

Turecký diplomat a politik Bozkir, ktorý vystriedal vo funkcii predsedu Valného zhromaždenia OSN Tijjaniho Muhammada-Bandeho, oznámil, že Valné zhromaždenie začiatkom novembra usporiada o pandémii COVID-19 mimoriadne zasadnutie na vysokej úrovni.

V poradí 75. zasadnutie Valného zhromaždenia OSN sa začalo 15. septembra. Všeobecná rozprava sa začne 22. septembra, pričom väčšina prejavov predstaviteľov jednotlivých štátov sa uskutoční prostredníctvom videospojenia.