Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Predsedníčky parlamentov EÚ spoločne odsúdili ruskú agresiu

Miestna žena nesie v piatok 7. októbra 2022 tašku s jedlom, ktoré dali ukrajinskí dobrovoľníci v nedávno obsadenej dedine Pidlyman na východnej Ukrajine. Foto: TASR/AP

Solidarita s Ukrajinou môže ísť ešte ďalej, napísala na sociálnej sieti Twitter predsedníčka EP Metsolová. Zdôraznila, že dopad vojny na ženy a deti je závažný.

Praha/Brusel 13. októbra (TASR) - V Bruseli sa v stredu stretli predsedníčky parlamentov členských krajín Európskej únie. Schôdzku usporiadala Markéta Pekarová Adamová, predsedníčka českej Poslaneckej snemovne (PS). Hlavnou témou rokovania bola podpora vojnových utečencov z Ukrajiny. TASR o tom informoval tlačový odbor predsedníčky PS ČR.

"Na rokovaní sa zúčastnilo desať političiek z celej Európy. Mali sme tak možnosť zdieľať navzájom aktuálne praktické skúsenosti," povedala Markéta Pekarová Adamová.

Na stretnutí sa zúčastnila aj podpredsedníčka ukrajinského zákonodarného zboru Olena Kondraťuková a predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová. Političky rokovali o humanitárnej pomoci a situácii utečencov v členských štátoch EÚ.

"Je potrebná väčšia humanitárna podpora pre vysídlené rodiny. To vieme zabezpečiť. Solidarita s Ukrajinou môže ísť ešte ďalej," napísala na sociálnej sieti Twitter predsedníčka EP Metsolová. Zdôraznila, že dopad vojny na ženy a deti je závažný.

Na záver rokovania prijali predsedníčky spoločné stanovisko, v ktorom odsúdili ruské útoky proti civilnému obyvateľstvu na Ukrajine. "Trváme na tom, aby páchatelia všetkých týchto odporných vojnových zločinov boli bezpodmienečne hnaní k zodpovednosti pred medzinárodným súdnym tribunálom," dodala Pekarová Adamová.

"Vyzývame na zriadenie špeciálneho medzinárodného tribunálu, ktorý by postavil každého páchateľa pred zodpovednosť za tieto agresívne činy na Ukrajine," spresnila Metsolová. Vo vyhlásení sa tiež vyslovili za pokračujúci podporu pre Ukrajinu.





(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)