Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Predsedníctvo CDU podporilo na post kancelára Armina Lascheta

Na snímke Armin Laschet . Foto: TASR/DPA

Za Lascheta v pondelok hlasovali takmer všetci členovia predsedníctva.

Berlín 12. apríla (TASR) - Predsedníctvo Kresťanskodemokratickej únie (CDU) na pondelňajšom zasadnutí v Berlíne podporilo Armina Lascheta ako kandidáta na nového nemeckého kancelára. Oznámil to premiér spolkovej krajiny Hesensko Volker Bouffier.

Informovala o tom agentúra DPA s tým, že CDU zatiaľ neprijala konečné rozhodnutie o tom, kto bude kandidátom strán Únie v septembrových parlamentných voľbách do Spolkového snemu.

Za Lascheta v pondelok hlasovali takmer všetci členovia predsedníctva.

Predtým (taktiež v pondelok) sa berlínska CDU jednoznačne postavila za šéfa bavorskej Kresťanskosociálnej únie (CSU) Markusa Södera ako spoločného kandidáta strán konzervatívnej Únie, ako oznámil predseda tamojšej CDU Kai Wegner. Vyzdvihol pritom úlohu Södera ako "úspešného krízového manažéra, ktorý Nemecko vyvedie z pandémie".

Söder v nedeľu prvýkrát verejne pripustil, že sa chce uchádzať o post kancelára. Záujem uchádzať sa o pozíciu kancelára vyjadril cez víkend i Laschet.

V pondelok popoludní sa koná i zasadnutie predsedníctva CSU a jej šéf Söder plánuje o 16.30 h usporiadať v Mníchove tlačovú konferenciu. Šéf CDU Laschet bude na otázky novinárov odpovedať už okolo 13.30 h.