Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Predsedníctvo EP mení pravidlá lobingu bývalých europoslancov

Európska vlajka vľavo veje v utorok 18. apríla 2023 v Európskom parlamente v Štrasburgu vo východnom Francúzsku. Foto: TASR/AP

Rozhodnutie, ktoré nadobudne účinnosť 1. mája, mení súčasné pravidlá z roku 1999 o výsadách udelených bývalým europoslancom.

Brusel/Štrasburg 18. apríla (TASR) - Predsedníctvo Európskeho parlamentu (EP) v pondelok prijalo rozhodnutie o zmenách v oblasti lobingu zo strany bývalých europoslancoch, čím sa revidujú pravidlá z roku 1999 o výhodách poskytovaných bývalým poslancom. Informuje o tom spravodajca TASR.

Rozhodnutie, ktoré nadobudne účinnosť 1. mája, mení súčasné pravidlá z roku 1999 o výsadách udelených bývalým europoslancom.

Tým počas prvých šiestich mesiacov po ukončení mandátu nebude povolené zúčastňovať sa na lobingu. "Ak sa bývalí poslanci Európskeho parlamentu po uplynutí tohto obdobia rozhodnú vykonávať lobistické alebo reprezentačné aktivity v tejto inštitúcii, musia sa zaregistrovať v registri transparentnosti. To znamená, že nebudú môcť využívať prístupové práva a možnosti, ktoré im boli priznané ako bývalým poslancom," zdôraznil EP v správe pre médiá.

Vedúci predstavitelia parlamentných politických skupín tento reformný plán navrhnutý predsedníčkou EP Robertou Metsolovou schválili už skôr. Predsedníctvo následne prijalo prvé vykonávacie rozhodnutie, ktorým sa revidujú pravidlá pre bývalých poslancov Európskeho parlamentu. Tiež diskutovalo o revidovaných pravidlách prístupu do priestorov EP, s cieľom zabezpečiť právnu jednoznačnosť a kategorizáciu preukazov a ich používateľov.

Predsedníctvo rozhodnutie o zmenách v oblasti lobingu prijalo aj v reakcii na korupčný škandál Katargate, ktorý vypukol vlani v decembri. Okrem súčasných v ňom boli zahrnutí i bývalí europoslanci, ktorí už ukončili svoj mandát a mohli presadzovať svoj vplyv v europarlamente.

V najbližších týždňoch sa predsedníctvo EP bude zaoberať ďalšími aspektmi prvého súboru opatrení, ako je účasť zástupcov záujmových skupín na podujatiach v europarlamente alebo revízia vnútorných pravidiel o oznamovaní korupcie a iných nezákonných prešľapov.

Cieľom prvého súboru reforiem je posilniť integritu, nezávislosť a zodpovednosť EP a zároveň chrániť voľný mandát europoslancov. O ďalších strednodobých a dlhodobých opatreniach sa bude diskutovať v osobitnom parlamentnom výbore zriadenom na februárovom plenárnom zasadnutí.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)