Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Predsedovia parlamentov G7 prisľúbili Ukrajine pokračujúcu podporu

Ukrajinský vojak hliadkuje na kontrolnom stanovišti neďaleko ukrajinského mesta Izium na východe Ukrajiny, ktoré ukrajinské sily nedávno oslobodili spod ruskej okupácie vo štvrtok 15. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Ľudia na Ukrajine nebránia len svoju demokraciu, ale aj demokraciu nás všetkých, takže cena, ktorú musíme platiť my, je nízka, uviedla predsedníčka Snemovne reprezentantov USA Nancy Pelosiová.

Berlín 16. septembra (TASR) – Predsedovia parlamentov z krajín skupiny G7 a Európskeho parlamentu (EP) ubezpečili v piatok Ukrajinu o ďalšej solidarite vo vojne proti Rusku. Informovala o tom agentúra DPA.

"Ľudia na Ukrajine nebránia len svoju demokraciu, ale aj demokraciu nás všetkých, takže cena, ktorú musíme platiť my, je nízka," uviedla predsedníčka Snemovne reprezentantov USA Nancy Pelosiová na stretnutí s kolegami v Berlíne.

"Samozrejme, že nás znepokojujú vysoké ceny energií, ale títo ľudia riskujú svoje životy," doplnila s tým, že je potrebná významná bezpečnostná podpora Ukrajiny, humanitárna a ekonomická pomoc, ako aj "sankcie, sankcie, sankcie", ktoré musí Rusko pocítiť.

Predsedníčka nemeckého Spolkového snemu Bärbel Basová povedala, že ruský prezident Putin vedie boj proti všetkým liberálnym demokraciám Západu a ničí pritom vlastnú krajinu. "A v tomto boji nezvíťazí," vyhlásila.

Predseda ukrajinského parlamentu Ruslan Stefančuk pred stretnutím v Berlíne zopakoval požiadavku Kyjeva na dodávky tankov. "Situácia na fronte sa teraz zmenila vďaka našej armáde, ale aj vďaka zbraniam, ktoré sme dostali," zdôraznil.

Skupina G7 združuje ekonomicky najvyspelejšie krajiny sveta. V súčasnosti jej predsedá Nemecko, okrem neho do nej patria Británia, Francúzsko, Japonsko, Kanada, Taliansko a Spojené štáty.