Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Predsedu vlády Sv. Vincenta zranili počas protestu proti očkovaniu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Demonštranti v Kingstowne protestovali proti novelizácii zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorý okrem iného zavádza povinné očkovanie proti COVID-19 pre zdravotníkov v prvej línii.

Kingstown 6. augusta (TASR) - Predseda vlády karibského štátu Svätý Vincent a Grenadíny Ralph Gonsalves bol hospitalizovaný so zranením hlavy, ktoré utrpel počas demonštrácie proti povinnému očkovaniu. Informovala o tom v piatok BBC.

Gonsalves utrpel zranenie hlavy počas protestov proti reforme zdravotníctva, ktoré sa vo štvrtok konali v hlavnom meste Kingstown. Jeden z účastníkov protestu zasiahol premiérovi hlavu tvrdým predmetom - podľa miestnych médií to bol kameň, podľa premiérovho úradu projektil.

Podľa agentúry Reuters premiéra previezli na neďaleký Barbados, kde sa podrobí vyšetreniu magnetickou rezonanciou.

Demonštranti v Kingstowne protestovali proti novelizácii zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorý okrem iného zavádza povinné očkovanie proti infekčnej chorobe COVID-19 pre zdravotníkov v prvej línii.

Generálny tajomník Organizácie amerických štátov (OAŠ) Luis Almagro odsúdil útok na Gonsalvesa, vyjadril mu solidaritu a zaželal skoré uzdravenie. Vyhlásil, že právo na pokojné demonštrácie musí byť vždy zachované, ale zdôraznil, že "v demokracii nie je miesto pre násilie".

Podľa údajov americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa ostrovná krajina Svätý Vincent a Grenadíny zaznamenala od začiatku pandémie 2298 prípadov nákazy novým koronavírusom a 12 súvisiacich úmrtí. Plne zaočkovaných je tam takmer deväť percent populácie.

Pandémia však spôsobila vážne škody odvetviu cestného ruchu, od ktorého závisí veľká časť ostrovanov. Situáciu skomplikovala v apríli aj erupcia sopky La Soufriére, pre ktorú boli tisíce ľudí nútené opustiť svoje domovy.