Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Predstavili dizajn nových poštových známok s podobizňou Karola III.

amestnankyňa ukazuje podobu britského kráľa Karola III., ktorá sa od 4. apríla objaví na nových poštových známkach v Poštovom múzeu v Londýne v utorok 7. februára 2023. Foto: TASR/AP

Dizajn vychádza z reliéfu, ktorý vytvoril Martin Jennings pre nové mince kráľa Karola III.

Londýn 8. februára (TASR) - Kráľovská pošta (Royal Mail) predstavila podobu britského kráľa Karola III., ktorá sa od 4. apríla objaví na nových poštových známkach. TASR o tom informuje podľa stredajšej správy stanice BBC News.

Tento minimalistický, nezdobený obrázok bez koruny na známke schválil osobne kráľ. Dizajn a prvé hárky boli ukázané verejnosti v Poštovom múzeu v Londýne.

"Spätná väzba, ktorú sme dostali, bola, že chce, aby to bolo jednoduché," povedal David Gold, riaditeľ Royal Mailu pre vonkajšie vzťahy. "Je to veľmi ľudský obraz bez príkras," dodal.

Takýto dizajn má zabezpečiť kontinuitu s klasickým profilom kráľovnej Alžbety II., ktorý v roku 1967 vytvoril Arnold Machin.

Nové známky sú ešte úspornejšie a strohejšie. Nemajú ani korunu, ani kráľovské symboly – na rozdiel od mnohých predošlých známok, kde pole s profilom kráľa obsahuje aj symbol koruny, dekoratívne prvky a nápisy. Kráľovné sú vždy zobrazené s korunou alebo diadémom na hlave.

Britské poštové známky sú jedinečné tým, že neuvádzajú názov krajiny. Na nových známkach nie je okrem hlavy kráľa, uvedenia triedy – a teraz aj priloženého čiarového kódu – nič.

Dizajn vychádza z reliéfu, ktorý vytvoril Martin Jennings pre nové mince kráľa Karola III. Reliéf bol následne digitálne upravený pre známky.

Karol III. je celkovo siedmym britským panovníkom, ktorý sa objavil na poštových známkach. Prvým monarchom bola v roku 1840 kráľovná Viktória na známke "Penny Black".

Karol III. je vášnivým pisateľom listov; v poslednom roku ako princ z Walesu osobne napísal 1830 listov v reakcii na vyše 50.000 listov, ktoré mu adresovala verejnosť.