Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Predstaviteľ EÚ Sannino: Rusko vojnu posúva na inú úroveň

Generálny tajomník Európskej služby pre vonkajšiu činnosť (ESVČ) Stefano Sannino počas tlačovej konferencie v Tokiu v piatok 27. januára 2023.Generálny tajomník Európskej služby pre vonkajšiu činnosť (ESVČ) Stefano Sannino počas tlačovej konferencie v Tokiu v piatok 27. januára 2023. Foto: TASR/AP

Ruský prezident sa podľa Sanninových slov "posunul z myšlienky špeciálnej operácie" k vojne proti NATO a Západu.

Tokio 27. januára (TASR) - Generálny tajomník Európskej služby pre vonkajšiu činnosť (ESVČ) Stefano Sannino v piatok povedal, že Rusko bezhlavými útokmi na civilistov a nevojenské ciele posunulo svoju vojnu na Ukrajine na "inú úroveň". TASR správu prevzala z agentúry AP.

Sannino na tlačovej konferencii v Tokiu takisto kritizoval Moskvu, že bola spúšťačom nedávnych krokov Nemecka a USA, ktoré na Ukrajinu posielajú tanky.

Ruský prezident sa podľa Sanninových slov "posunul z myšlienky špeciálnej operácie" k vojne proti NATO a Západu. Tanky poskytnuté Nemeckom a USA majú Ukrajincom skôr pomôcť ubrániť sa, ako by z nich urobili útočníkov.

"Myslím si, že najnovší posun, čo sa týka dodávok zbraní, je len vývojom situácie a toho, že Rusko začalo posúvať vojnu na odlišnú úroveň," povedal. Európska únia podľa jeho slov vojnu na odlišnú úroveň neposúva, dáva však príležitosť na záchranu životov a umožňuje Ukrajincom brániť sa.

Nemecko v stredu po niekoľkotýždňovom tlaku zo strany spojencov ohlásilo, že dodá Ukrajine 14 tankov Leopard 2. Takisto povolí, aby tieto tanky nemeckej výroby dodali Kyjevu aj Poľsko a ďalšie krajiny.

Americký prezident Joe Biden predtým v stredu v prítomnosti ministra obrany USA Lloyda Austina a ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena oznámil, že Spojené štáty Ukrajine dodajú 31 tankov typu Abrams M1 a vycvičia aj ich ukrajinské posádky.

Sannino počas tohto týždňa navštívil Japonsko s cieľom rokovať o posilnení spolupráce medzi EÚ a Japonskom a ďalšími krajinami v ázijsko-tichomorskej oblasti, pripomína AP.