Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Predstaviteľ ministerstva zahraničia USA navštívil minulý týždeň Čínu

Na archívnej snímke z americká a čínska vlajka. Foto: TASR/AP

Hovorca amerického rezortu dodal, že Waters sa stretol sa s predstaviteľmi úradov i zamestnancami americkej vlády, ktorí pôsobia v Číne.

Washington 29. marca (TASR) - Predstaviteľ amerického ministerstva zahraničných vecí Rick Waters minulý týždeň navštívil Čínu. TASR správu prevzala z agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na utorkové vyhlásenie amerického rezortu diplomacie.

Waters je tajomníkom amerického ministerstva zahraničných vecí pre Čínu a Taiwan a zastáva i post koordinátora pre záležitosti Číny, ktorý má na starosti politiku USA voči Pekingu. Počas cesty minulý týždeň navštívil Peking, Šanghaj i Hongkong, povedal pre médiá hovorca amerického rezortu diplomacie Vedant Patel. Denník South China Morning Post napísal, že Waters navštívil Šanghaj v stredu 22. marca.

Patel dodal, že Waters sa stretol sa s predstaviteľmi úradov i zamestnancami americkej vlády, ktorí pôsobia v Číne.

Táto jeho návšteva predstavuje umiernený návrat k dialógu s Čínou po tom, ako bola zrušená plánovaná februárová cesta amerického ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena do tejto krajiny, píše AFP.

Blinkenova plánovaná cesta mala byť prvá návšteva vrcholného predstaviteľa americkej vlády v Číne po takmer piatich rokoch, pripomína AFP. Zrušil ju však po tom, ako USA v sobotu 4. februára nad svojím územím zostrelili údajný čínsky špionážny balón.