Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Predstaviteľ OSN: Mjanmarská armáda by mala čeliť cieleným sankciám

Demonštranti bežia pred slzotvorným plynom počas protestu proti vojenskej okupácii, v mjanmarskom meste Mandalay, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Protesty, počas ktorých bolo zabitých už viac ako 50 ľudí, v krajine prebiehajú od prevratu z 1. februára, keď armáda zosadila demokraticky zvolenú vládu a uväznila jej predstaviteľov.

Ženeva 4. marca (TASR) - Bezpečnostná rada OSN by mala uvaliť "globálne zbrojné embargo" a cielené sankcie proti mjanmarskej armáde, reagoval vo štvrtok na násilné potláčanie protestov vládnou juntou vysoký predstaviteľ OSN. Citovala ho agentúra AFP.

"Aj keď je budúcnosť Mjanmarska v rukách jeho občanov, medzinárodné spoločenstvo musí urgentne konať, aby ich podporilo," uviedol osobitný spravodajca OSN pre situáciu v Mjanmarsku Thomas Andrews.

Protesty, počas ktorých bolo zabitých už viac ako 50 ľudí, v krajine prebiehajú od prevratu z 1. februára, keď armáda zosadila demokraticky zvolenú vládu a uväznila jej predstaviteľov vrátane štátnej kancelárky Aun Schan Su Ťij.