Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Predstaviteľ režimu Červených Kmérov poprel účasť na genocíde

Na snímke bývalý vodca kambodžského hnutia Červených Kmérov Khieu Samphan počas procesu, v ktorom je obvinený z genocídy, na pôde medzinárodného tribunálu pod záštitou OSN Phnom Pénhe 30. júla 2014. Fanatické úsilie vodcu Červených Kmérov Pol Pota vybudovať utopistickú rovnostársku spoločnosť viedlo v Kambodži v rokoch 1975-79 k úmrtiu 1,7 milióna ľudí na hladomor, choroby, vysilenie v dôsledku ťažkej práce a popráv. Foto: TASR/AP

Režim Červených Kmérov v Kambodži vládol v rokoch 1975-79 a bol zodpovedný za smrť približne 1,7 milióna ľudí. Vodca tohto režimu Pol Pot zomrel v roku 1998.

Phnom Pénh 20. augusta (TASR) - Khieu Samphan, posledný žijúci popredný predstaviteľ bývalého režimu Červených Kmérov, vo štvrtok pred súdom odmietol účasť na genocíde v Kambodži v rokoch 1975-79. Informovala o tom v piatok agentúra AP.

Súd sa zaoberal odvolaním proti jeho trestu z roku 2018. Samphána vtedy odsúdili na doživotný trest za genocídu a ďalšie zločiny spáchané v rokoch 1975-79.

Samphánovi právni zástupcovia žiadali zmenu tohto verdiktu. Odvolávali sa na chyby v procese a spochybňovali dôkazy.

Deväťdesiatročný Khieu Samphan súdnemu tribunálu zloženému z kambodžských a zahraničných sudcov povedal, že "kategoricky odmieta" účasť na genicíde, zločinoch proti ľudskosti a vojnových zločinoch.

Khieu Samphan je exprezident Demokratickej Kampučie (oficiálny názov Kambodže v rokoch 1975-79).

Režim Červených Kmérov v Kambodži vládol v rokoch 1975-79 a bol zodpovedný za smrť približne 1,7 milióna ľudí. Vodca tohto režimu Pol Pot zomrel v roku 1998.