Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Predstaviteľ USA poprel stiahnutie amerických vojakov z Poľska

Na archívnej snímke americkí vojaci. Foto: TASR/Jonhap

Bix Aliu uviedol, že ešte nebolo oznámené, koľko amerických vojakov bude koncom roka umiestnených v Poľsku, ale uistil, že tento počet nebude znížený. Dodal, že on osobne dúfa vo zvýšenie počtu.

Varšava 13. januára (TASR) - Neprebiehajú žiadne diskusie o stiahnutí amerických síl z Poľska, povedal pre denník Dziennik Gazeta Prawna chargé d'affaires na americkom veľvyslanectve vo Varšave Bix Aliu. Vo štvrtok o tom informovala poľská tlačová agentúra PAP.

Aliu pre denník tiež uviedol, že ak Rusko zaútočí na Ukrajinu, USA posilnia východné krídlo NATO a uvalia sankcie, aké Moskva ešte nezažila.

Dodal, že v prípade ruskej agresie voči Ukrajine Spojené štáty posilnia svojich spojencov z východného krídla NATO vyslaním ďalších amerických vojakov. Aliu zdôraznil, že toto je "posvätný záväzok". Povedal tiež, že akékoľvek posilnenie počtu vojakov sa uskutoční v súlade so zásadou "nič o nás bez nás".

Na otázku, čo hovorí na vyhlásenia amerického prezidenta Joea Bidena z decembra, že sa možno budú konať rozhovory medzi USA, Ruskom a hlavnými štátmi NATO, Aliu odpovedal, že pracoval pre administratívu niekoľkých prezidentov a môže jednoznačne povedať, že Joe Biden má z nich všetkých najdôraznejší postoj proti Rusku.

Ako Aliu vyhlásil, je rád, že prebiehajú rozhovory a že Poľsko ako jeden z kľúčových spojencov USA na východnom krídle NATO je v centre týchto rozhovorov.

Podľa neho je skvelé, že Varšava 1. januára prevzala vedenie v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). A veľmi ho teší, že Poľsko hrá dôležitú úlohu.

Aliu ďalej povedal, že ešte nebolo oznámené, koľko amerických vojakov bude koncom roka umiestnených v Poľsku, ale uistil, že tento počet nebude znížený. Dodal, že on osobne dúfa vo zvýšenie počtu.

Americký chargé d'affaires takisto informoval, že nový americký veľvyslanec v Poľsku Marek Brzezinski pricestuje do Varšavy na budúci piatok.