Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Predstavitelia Afganistanu a Pandžšíru diskutovali o tejto provincii

Na archívnej snímke Abdulláh Abdulláh. Foto: TASR/AP

Abdulláh Abdulláh sa stretol s kmeňovými staršinami, náboženskými učencami, predstaviteľmi a veliteľmi z provincie Pandžšír.

Kábul 21. augusta (TASR) - Vodca afganskej Najvyššej rady pre národné zmierenie (HCNR) Abdulláh Abdulláh rokoval s vedúcimi predstaviteľmi Pandžšíru o budúcnosti tejto jedinej provincie, ktorú dosiaľ nedobylo hnutie Taliban.

Abdulláh Abdulláh sa stretol s kmeňovými staršinami, náboženskými učencami, predstaviteľmi a veliteľmi z provincie Pandžšír. Na Twitteri o tom informoval samotný Abdulláh s tým, že diskutovali o "súčasnom vývoji v krajine a spôsoboch podpory mieru a stability".

Prominentní predstavitelia Pandžšíru nedávno avizovali, že neuznajú talibov ako legitímnych vodcov Afganistanu.

Afganský veľvyslanec v Tadžikistane Záhir Aghbár vyhlásil v stredu, že Pandžšír bude slúžiť ako pevnosť odboja pod vedením viceprezidenta Amrulláha Sáliha, ktorý sa vyhlásil za dočasného prezidenta krajiny.

Na archívnej snímke afganský viceprezident Amrulláh Sálih.
Foto: TASR/AP


Hnutie Taliban, ktoré v nedeľu ovládlo väčšinu krajiny, nedobylo Pandžšír ani počas svojej vlády v rokoch 1996 – 2001, a to aj napriek tomu, že provincia je od hlavného mesta Kábul vzdialená len približne 100 kilometrov. Pandžšír totiž leží v hornatom údolí, ktorého vchod je úzky a tým pádom sa dá pomerne ľahko brániť, analyzuje DPA.

Talibovia v ostatných mesiacoch vykonali útoky v takmer všetkých afganských provinciách, v Pandžšíre však len zriedkavo, všíma si DPA.

Pandžšír bol domovom Ahmada Šáha Masúda, veliteľa protitalibanskej Severnej aliancie podporovanej Spojenými štátmi. Jeho vraždu, ktorá sa odohrala 9. septembra roku 2001 - len dva dni pred teroristickými útokmi na USA - mali na svedomí Taliban a teroristická sieť al-Káida, pripomína DPA. Jedným z jeho najbližších spojencov bol práve súčasný šéf HCNR Abdulláh Abdulláh.

Bojovníci fundamentalistického hnutia Taliban 15. augusta ľahko obsadili afganské hlavné mesto Kábul a zosadili vládu, dve desaťročia vojensky podporovanú Spojenými štátmi a Severoatlantickou alianciou. Z Kábulu sa stále snažia dostať tisíce ľudí. Mnoho západných štátov tam uzavrelo svoje ambasády a evakuuje svojich občanov i miestnych spolupracovníkov.