Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Európsky predstavitelia vyjadrili podporu Izraelu

Na archívnej snímke predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová. Foto: TASR/AP

Znepokojenie v súvislosti s narastajúcim napätím medzi Izraelom a hnutím Hamas vyjadrili aj viacerí vrcholní predstavitelia členských krajín EÚ.

Brusel 14. mája (TASR) - Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová vyjadrila v piatok "veľké znepokojenie" v súvislosti so stupňujúcimi sa prejavmi násilia v Izraeli a v pásme Gazy.

"Odsudzujem nevyberavé útoky hnutia Hamas na území Izraela. Civilistov na oboch stranách je potrebné chrániť," napísala von der Leyenová na Twitteri. "Násilie sa musí okamžite skončiť".

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell vo štvrtok v telefonickom rozhovore s izraelským ministrom zahraničných vecí Gabim Aškenazim vyzval na zachovanie pokoja. Takisto povedal, že potvrdil podporu Európskej únie izraelským bezpečnostným zložkám a odsúdil nevyberavé odpaľovanie rakiet.

Znepokojenie v súvislosti s narastajúcim napätím medzi Izraelom a hnutím Hamas vyjadrili aj viacerí vrcholní predstavitelia členských krajín EÚ vrátane holandského premiéra Marka Rutteho a belgickej ministerky zahraničných vecí Sophie Wilmesovej.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v rozhovore s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom prejavil sústrasť s obeťami útokov Hamasu a "ďalších teroristických skupín", píše agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie Elizejského paláca.

Rakúsko a Slovinsko v piatok ako prejav solidarity na oficiálnych budovách vyvesili vlajku Izraela, píše agentúra AFP. Rakúsky kancelár Sebastian Kurz útoky z pásma Gazy proti Izraelu slovne odsúdil.