Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

EÚ a USA kritizujú čínske vojenské cvičenie v okolí Taiwanu

Fregata odpaľuje protivzdušnú raketu počas vojenského cvičenia s názvom Chan-kuang na Taiwane 26. júla 2022. Foto: TASR/AP

Usporiadanie čínskeho vojenského cvičenia pri Taiwane nepovažujú za správne ani Spojené štáty.

Phnom Pénh 4. augusta (TASR) - Šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell odsúdil vo štvrtok plánované vojenské cvičenie čínskej armády v okolí Taiwanu, ktoré Peking ohlásil v reakcii na nedávnu návštevu predsedníčky americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej na Taiwane. Za "nezodpovedné" označili tieto manévre aj Spojené štáty. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Neexistuje žiadne opodstatnenie na to, použiť návštevu (Pelosiovej) ako zámienku na agresívne vojenské aktivity v Taiwanskom prielive. Pre zákonodarcov z našich krajín je medzinárodné cestovanie normálne a rutinné," uviedol Borrel na Twitteri.

Šéf zahraničnej politiky EÚ sa v súčasnosti nachádza v Kambodži na schôdzke šéfov diplomacií Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN). Ministri 10-členného združenia ASEAN pritom k tejto záležitosti taktiež vydali spoločné vyhlásenie. Uviedli v ňom, že súčasná situácia v Taiwanskom prielive môže viesť k "destabilizácii regiónu a v konečnom dôsledku tiež k vážnej konfrontácii, otvorenému konfliktu a nepredvídateľným dôsledkom".

Usporiadanie čínskeho vojenského cvičenia pri Taiwane nepovažujú za správne ani Spojené štáty. "Vždy, keď armáda vykonáva aktivity, ktoré zahŕňajú možné testovanie rakiet, nacvičovanie paľby, bzučanie stíhačiek na nebi a pohyb lodí po mori, existuje možnosť vzniku nejakého incidentu," uviedol poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan. Zároveň vyjadril nádej, že Čína sa bude správať zodpovedne.

Čína považuje Taiwan za súčasť svojho územia a snaží sa ho diplomaticky izolovať. Peking vníma cesty zahraničných predstaviteľov na Taiwan ako prejav uznania nezávislosti ostrova. Návštevu predsedníčky americkej Snemovne reprezentantov, ktorá sa skončila v stredu, preto vníma ako provokáciu.