Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Predstavitelia EÚ podpísali nariadenie o COVID pase

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Preukaz EÚ občanom umožní znovu využívať najzreteľnejšie a najviac oceňované právo - právo na voľný pohyb, uviedli vo vyhlásení Ursula von der Leyenová, David Sassoli a predseda portugalskej vlády.

Brusel 14. júna (TASR) - Slávnostným podpisom nariadenia o tzv. zelenom pase bol v pondelok v Bruseli ukončený legislatívny proces týkajúci sa tohto európskeho preukazu, ktorý má uľahčiť cestovanie v rámci EÚ počas pandémie koronavírusu. Informovala o tom na svojej webstránke Európska komisia (EK).

Tieto digitálne certifikáty EÚ budú potvrdzovať, že ich držiteľ je zaočkovaný proti koronavírusovému ochoreniu COVID-19, že toto ochorenie prekonal, alebo že má aktuálny negatívny test.

"Európa, tak, ako ju všetci poznáme a akú chceme späť, je Európou bez hraníc. Preukaz EÚ občanom umožní znovu využívať najzreteľnejšie a najviac oceňované právo - právo na voľný pohyb... Preukaz nám umožní počas tohto leta cestovať bezpečnejším spôsobom," uviedli v spoločnom vyhlásení predsedníčka EK Ursula von der Leyenová, šéf Európskeho parlamentu David Sassoli a predseda portugalskej vlády António Costa.

Predseda Európskeho parlamentu (EP) David Sassoli, foto z archívu.
Foto: TASR/AP


Poukázali tiež na to, na pravidlách digitálneho preukazu sa inštitúcie EÚ dohodli "v rekordne krátkom čase 62 dní". Súčasťou legislatívneho procesu bola príprava technického základu celého systému, ktorý funguje od 1. júna, pripomenuli.

COVID pasy, ktoré navrhla EK 17. marca, sa formálne zavedú od 1. júla na obdobie 12 mesiacov a k dispozícii budú v papierovej alebo digitálnej forme s QR kódom. Štáty, ktoré budú potrebovať viac času, dostanú dodatočných šesť týždňov na postupné zavedenie pravidiel. Doposiaľ začalo covid pasy vydávať 13 členských krajín EÚ.