Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Predstavitelia EÚ rokovali s predsedom klimatického summitu COP28

Na snímke predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová Foto: TASR– Jakub Kotian

Za predsedu tohtoročných klimatických rozhovorov OSN známych ako COP28 bol vymenovaný sultán Ahmad al-Džábir

Brusel 7. júna (TASR) - Predstavitelia Európskej únie sa v stredu v Bruseli stretli so Sultánom Ahmadom al-Džábirom, predsedom klimatického summitu COP28, ktorý sa uskutoční na prelome novembra a decembra v Dubaji. TASR o tom informuje na základe oficiálnej tlačovej správy Európskej komisie.

Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová, podpredseda EK Frans Timmermans a šéf európskej diplomacie Josep Borrell sa s Ahmadom al-Džábirom sa streli s cieľom pripraviť sa na summit COP28.

"V Dubaji pozorne pouvažujeme o pokroku v oblasti cieľa Parížskej dohody o zastavení globálneho otepľovania na úrovni 1,5 stupňa Celzia," uviedla von der Leyenová na Twitteri. "Musíme hľadať globálne ciele v oblasti obnoviteľnej energie a účinnosť s cieľom znížiť emisie," dodala.

COP28 v Dubaji bude od 30. novembra do 12. decembra. Jeho cieľmi je pokrok v oblasti prechodu na obnoviteľné zdroje energie, pomoc najzraniteľnejším skupinám obyvateľstva, či zaistenie podpory všetkých krajín v oblasti ochrany klímy.

Sultán Ahmad al-Džábir je generálny riaditeľ štátnej ropnej spoločnosti v Spojených arabských emirátoch. Za predsedu tohtoročných klimatických rozhovorov OSN známych ako COP28 bol vymenovaný v januári.