Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Predstavitelia EÚ, Rusko i Ukrajina ocenili prínos Kissingera

Na archívnej snímke z 12. októbra 1973 šéf americkej diplomacie Henry Kissinger na pôde rezortu diplomacie vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Kissingerova stratégia a vynikajúce diplomatické schopnosti podľa predsedníčky Európskej komisie U. von der Leyenovej formovali svetovú politiku v 20. storočí.

Brusel/Moskva/Kyjev 30. novembra (TASR) - Predseda Európskej rady Charles Michel a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vo štvrtok pripomenuli vplyv zosnulého Henryho Kissingera na svetovú politiku. Ruský prezident Vladimir Putin ocenil jeho prínos k vzťahom USA a bývalého Sovietskeho zväzu. TASR správu prevzala z agentúr AFP, Reuters a vyjadrení na sociálnej sieti.

Michel pripomenul, že mal česť niekoľkokrát sa s Kissingerom stretnúť. "Láskavý človek s brilantnou mysľou, ktorý viac než jedno storočie formoval osudy niektorých s najvýznamnejších udalostí 20. storočia," uviedol Michel na sociálnej sieti X.



Kissingerova stratégia a vynikajúce diplomatické schopnosti podľa von der Leyenovej formovali svetovú politiku v 20. storočí. "Jeho vplyv a odkaz pretrvá a bude sa šíriť aj v 21. storočí," dodala.

"Meno (Henryho) Kissingera je neoddeliteľne spojené s jeho pragmatickou zahraničnou politikou, ktorá vo svojom období vydláždila cestu k détente (uvoľneniu) medzinárodného napätia a umožnila dosiahnutie najdôležitejších sovietsko-amerických dohôd, ktoré prispeli k posilneniu globálnej bezpečnosti," uviedol Putin. Kissinger presadzoval politiku uvoľňovania napätia medzi USA, Sovietskym zväzom a Čínou.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba uviedol, že Kissinger zanechal trvácny vplyv v medzinárodnej politike. "Storočie Henryho Kissingera nebolo jednoduché, jeho náročné úlohy však vyhovovali jeho ohromnej a zvedavej mysli," napísal Kuleba v angličtine. "Zmenil jeho tempo a aj tvár diplomacie," dodal.

Kissinger zomrel v stredu vo veku 100 rokov vo svojom dome v americkom štáte Connecticut. Rodák z nemeckého mesta Fürth (27. mája 1923) v roku 1938 spolu s rodinu emigroval do USA. Neskôr pôsobil ako poradca amerického prezidenta pre bezpečnosť (1969-1975) a v rokoch 1973 až 1977 bol ministrom zahraničných vecí USA.