Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Predstavitelia Eurokomisie tlmočili ruskému veľvyslancovi výhrady EÚ

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Predvolanie bolo na žiadosť generálnej tajomníčky Európskej komisie Ilze Juhansonovej a generálneho tajomníka Európskej služby pre vonkajšiu činnosť Stefana Sannina.

Brusel 4. mája (TASR) - Európska komisia (EK) potvrdila, že v pondelok popoludní bol predvolaný veľvyslanec Ruskej federácie pri Európskej únii Vladimír Čižov, ktorému exekutíva EÚ tlmočila nesúhlasný postoj s minulotýždňovým rozhodnutím o zákaze vstupu ôsmich štátnych príslušníkov EÚ na územie Ruskej federácie.

Predvolanie bolo na žiadosť generálnej tajomníčky Európskej komisie Ilze Juhansonovej a generálneho tajomníka Európskej služby pre vonkajšiu činnosť (ESVČ) Stefana Sannina.

"Veľvyslanec Čižov bol informovaný o tom, že inštitúcie EÚ a členské štáty EÚ dôrazne odmietajú a dôrazne odsudzujú rozhodnutie, ktoré bolo čisto politicky motivované a ktorému chýba akékoľvek právne opodstatnenie," uviedla EK v správe pre médiá.

Juhansonová a Sannino veľvyslancovi pripomenuli aj nespokojnosť s rozhodnutím Moskvy vyhostiť českých diplomatov a s nariadením ruskej vlády o takzvaných "nepriateľských štátoch", pričom vyjadrili vážne znepokojenie nad kumulatívnym vplyvom všetkých týchto rozhodnutí na vzťahy medzi EÚ a vládou Ruskej federácie.

Podľa ich slov si EÚ vyhradzuje právo prijať príslušné protiopatrenia.

Moskva koncom minulého týždňa zaradila osem občanov EÚ vrátane eurokomisárky pre hodnoty a transparentnosť Věry Jourovej na svoj zoznam sankcií v rámci odplaty za predošlé sankcie eurobloku.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)