Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Predstavitelia Južnej Kórey, Japonska a Číny sa stretli v Soule

Predseda čínskej vlády Li Čchiang máva pred odletom po prvých trojstranných rozhovoroch lídrov Južnej Kórey, Japonska a Číny za posledné štyri roky, aby sa pokúsili o oživenie obchodného a bezpečnostného dialógu v Soule v pondelok 27. mája 2024. Foto: TASR/AP

Očakáva sa, že sa lídri dohodnú na obnovení trojstranných rokovaní o dohode o voľnom obchode, ktoré sú podľa japonských médií od roku 2019 pozastavené.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Soul 27. mája (TASR) - Juhokórejský prezident Jun Sok-jol, japonský premiér Fumio Kišida a predseda čínskej vlády Li Čchiang sa v pondelok v Soule stretli na prvých trojstranných rozhovoroch za posledné štyri roky, aby sa pokúsili o oživenie obchodného a bezpečnostného dialógu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Lídri Číny, Japonska a Južnej Kórey prijmú spoločné vyhlásenie o šiestich oblastiach vrátane hospodárstva a obchodu, vedy a techniky, medziľudských výmen a zdravia a starnutia obyvateľstva, uviedli predstavitelia Soulu.

Taktiež sa očakáva, že sa lídri dohodnú na obnovení trojstranných rokovaní o dohode o voľnom obchode, ktoré sú podľa japonských médií od roku 2019 pozastavené.

Pondelkové stretnutie sa koná deň po tom, ako sa lídri stretli na samostatných bilaterálnych rokovaniach.

Na týchto stretnutiach sa čínsky premiér a juhokórejský prezident dohodli na diplomatickom a bezpečnostnom dialógu a obnovení rozhovorov o voľnom obchode. Japonský premiér so svojím čínskym náprotivkom diskutovali o Taiwane a dohodli sa na novom kole bilaterálneho hospodárskeho dialógu.

Juhokórejský prezident Jun taktiež požiadal Čínu, aby zaujala konštruktívnu úlohu vo vzťahu k partnerom v Severnej Kórei, ktorá rozširuje svoj arzenál jadrových zbraní a rakiet napriek rezolúciám Bezpečnostnej rady OSN.

Severná Kórea oznámila Japonsku svoj plán vypustiť raketu s vesmírnou družicou v období od 27. mája do 4. júna.

V reakcii na oznámenie viedli predstavitelia Spojených štátov, Japonska a Južnej Kórey telefonické rozhovory a žiadali, aby Severná Kórea štart zrušila, pretože by použila technológiu balistických rakiet v rozpore s rezolúciami OSN.