Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Predstavitelia OSN a Ruska budú diskutovať o vývoze obilia a hnojív

Na archívnej snímke z 29. júla 2022 nákladná loď Navi-Star naložená obilím čaká na vyplávanie z ukrajinského prístavu Odesa. Foto: TASR/AP

Pod záštitou OSN boli 22. júla podpísané dve dohody.

Ženeva 10. novembra (TASR) - Predstavitelia Organizácie Spojených národov a Ruska budú v piatok v Ženeve rokovať o dohodách o vývoze obilia a hnojív z Ukrajiny a Ruska cez Čierne more. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Námestník generálneho tajomníka OSN pre humanitárne záležitosti Martin Griffiths a šéfka Konferencie OSN pre obchod a rozvoj (UNCTAD) Rebeca Grynspanová povedú delegáciu OSN, predstaviteľom delegácie z Moskvy bude námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Veršinin.

"(Zmienení predstavitelia) budú pokračovať v prebiehajúcich konzultáciách na podporu úsilia generálneho tajomníka (OSN) Antónia Guterresa o úplnom plnení oboch dohôd podpísaných 22. júla v Istanbule," povedala vo štvrtok pre AFP hovorkyňa UNCTAD.

"Dúfame, že diskusie prispejú k dosiahnutému pokroku zameranému na uľahčenie neobmedzeného vývozu potravín a hnojív pochádzajúcich z Ruskej federácie na svetové trhy," dodala.

Pod záštitou OSN boli 22. júla podpísané dve dohody. Jedna s platnosťou 120 dní umožnila vývoz ukrajinského obilia, ktoré v prístavoch zablokovala ruská invázia, a druhá má uľahčiť vývoz ruského obilia a hnojív v čase platnosti sankcií na Moskvu za jej inváziu na Ukrajinu.

OSN navrhuje, aby sa platnosť dohody o vývoze obilia z Ukrajiny (končí 19. novembra), predĺžila o rok. Ako píše AFP, Moskva sa sťažuje, že pre západné sankcie nemôže v dostatočnej miere vyvážať svoje potraviny a hnojivá. To vyvoláva pochybnosti, či Kremeľ bude chcieť v tejto dohode pokračovať.