Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Predstavitelia Ruska a Saudskej Arábie hovorili o spolupráci v Sýrii

Ruský prezident Vladimir Putin sa dnes stretol s ministrom obrany Saudskej Arábie Muhammadom bin Salmánom 11. októbra 2015. Foto: TASR/AP Photo

Lavrov pripustil, že Rijád má "starosti", pokiaľ ide o zámery Ruska, dodal však, že ruské útoky sú zacielené len proti extrémistom vrátane IS a skupiny Džabhat an-Nusra, spojenej s al-Káidou.

Soči 11. októbra (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin sa dnes stretol s ministrom obrany Saudskej Arábie, informovala agentúra Reuters, podľa ktorej ide zo strany Moskvy o najvýraznejšiu snahu osloviť nepriateľov sýrskeho prezidenta Bašára Asada, odkedy sa Rusko zapojilo leteckými útokmi do konfliktu v jeho krajine.

Po stretnutí Putina a šejka Muhammada bin Salmána, syna saudskoarabského kráľa, ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov povedal, že obe krajiny sú ochotné spolupracovať v Sýrii a chcú zabrániť vytvoreniu "teroristického kalifátu".

Podľa Lavrova sa obe strany domnievajú, že dnešná schôdzka môže prispieť k zlepšeniu spolupráce.

Ruská intervencia v Sýrii rozhnevala nepriateľov Asada v regióne, vrátane Saudskej Arábie, podľa ktorých ruské nálety zasahujú povstalecké skupiny bojujúce proti sýrskej vláde a nielen bojovníkov skupiny Islamský štát, ako to uvádza Moskva.

Lavrov pripustil, že Rijád má "starosti", pokiaľ ide o zámery Ruska, dodal však, že ruské útoky sú zacielené len proti extrémistom vrátane IS a skupiny Džabhat an-Nusra, spojenej s al-Káidou.

Saudskoarabský minister zahraničných vecí Ádil Džubajr povedal, že na schôdzke s ruskými predstaviteľmi vyjadrili predstavitelia Rijádu znepokojenie, že ruské operácie v Sýrii môžu byť považované za spojenectvo Ruska a Iránu, regionálneho rivala Saudskej Arábie.

"Naši ruskí priatelia nám však vysvetlili, že hlavným cieľom je boj proti IS a terorizmu," dodal Džubajr.