Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Predstavitelia Srbska a Kosova rokujú o možnej normalizačnej dohode

Auto prechádza okolo billboardu s nápisom: „Srbsko bez Kosova by bolo ako človek bez srdca“, ktorý je umiestnený na ulici pred vládnou budovou v srbskom Belehrade v sobotu 25. februára 2023. Foto: TASR/AP

Kosovo vyhlásilo nezávislosť v roku 2008, Srbsko však toto jednostranné vyhlásenie odmieta uznať. Medzi Prištinou a Belehradom preto dochádza k opakovaným potýčkam a konfliktom.

Brusel 27. februára (TASR) - Predstavitelia Srbska a Kosova sa v pondelok stretli v Bruseli na rokovaniach o detailoch zmluvy, ktorou by sa normalizovali vzťahy medzi týmito dvoma krajinami. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Kosovo vyhlásilo nezávislosť v roku 2008, Srbsko však toto jednostranné vyhlásenie odmieta uznať. Medzi Prištinou a Belehradom preto dochádza k opakovaným potýčkam a konfliktom.

Obe krajiny sa ocitli pod nátlakom krajín Západu, aby po takmer dvoch desaťročiach nepriateľstva uzatvorili bilaterálnu dohodu. Kosovský premiér Albin Kurti a srbský prezident Aleksandar Vučič sa v pondelok popoludní stretnú aj s európskym šéfom diplomacie Josepom Borrellom, s ktorým preberú detaily plánovanej zmluvy.

Premiér Kurti minulý týždeň pred kosovským parlamentom vyhlásil, že plánovaná zmluva by Kosovu vydláždila cestu k členstvu vo viacerých medzinárodných inštitúciách, o čo sa Priština už dlhší čas snaží.Ako dodal, dúfa, že by "dohoda mohla byť dosiahnutá už tento rok".

Srbský prezident Vučič však uviedol, že jeho vláda je "pod paľbou" nátlaku, aby s Kosovom uzatvorila dohodu. Západné krajiny ho podľa jeho vlastných slov postavili pred ultimátum, aby znormalizoval vzťahy s Kosovom, inak bude čeliť následkom, ktoré by Srbsku mohli "závažne uškodiť".

Podľa AFP existujú obavy, že by napätie medzi Srbskom a Kosovom mohol využiť i Kremeľ ako nástroj rozdelenia Európy. V piatok jeden z predstaviteľov EÚ novinárom povedal, že Rusko sa aktívne snaží zahatiť rokovania medzi Belehradom a Prištinou.

Otázkou však zostáva, ako by potenciálnu dohodu prijali jednotliví obyvatelia Srbska a Kosova. Najmä na severe Kosova totiž žije množstvo etnických Srbov lojálnych Belehradu a táto pohraničná oblasť je tiež častým dejiskom potýčok a konfliktov.