Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Predstavitelia Talibanu: V Afganistane nebude prechodná vláda

Na snímke vlajky Talibanu vejú na námestí afganskej provinčnej metropoly Ghazní, 14. augusta 2021. Foto: TASR / AP

Zámerom Talibanu je vytvoriť inkluzívnu islamskú vládu, v ktorej budú mať zastúpenie všetci Afganci, teda aj tí, ktorí nie sú príslušníkmi hnutia.

Kábul 15. augusta (TASR) - V Afganistane nebude prechodná vláda a militantné hnutie Taliban očakáva od afganskej vlády úplné odovzdanie moci. Pre agentúru Reuters to v nedeľu uviedli dvaja predstavitelia Talibanu.

Hovorca Talibanu Suhajl Šáhín predtým v nedeľu pre stanicu BBC uviedol, že Taliban chce prevziať kontrolu nad Afganistanom "v najbližších dňoch". Podľa jeho slov je zámerom Talibanu vytvoriť "inkluzívnu" islamskú vládu, v ktorej budú mať zastúpenie všetci Afganci, teda aj tí, ktorí nie sú príslušníkmi hnutia.

Afganský úradujúci minister vnútra Abdul Sattár Mirzákval v nedeľu tvrdil, že v krajine dôjde k "pokojnému odovzdaniu moci" prechodnej vláde.

Po tom, čo bojovníci Talibanu v nedeľu vstúpili do afganskej metropoly, opustil tamojší prezident Ašraf Ghaní krajinu a odcestoval do Tadžikistanu. Oznámil to vysokopostavený predstaviteľ afganského ministerstva vnútra. Očakáva, že afganský prezident Ašraf Ghaní rezignuje v priebehu niekoľkých dní, ak nie hodín.

Reuters s odvolaním sa na dvoch vysokopostavených veliteľov Talibanu tiež informoval, že militanti z tohto hnutia prenikli do prezidentského paláca v Kábule a prevzali nad ním kontrolu. Miestna vláda to však zatiaľ nepotvrdila.


Taliban chce údajne vyhlásiť Islamský emirát Afganistan



Militantné hnutie Taliban chce čoskoro z prezidentského paláca v afganskej metropole Kábul vyhlásiť Islamský emirát Afganistan (IEA). Uviedol to v nedeľu pod podmienkou anonymity jeden z predstaviteľov Talibanu, píše agentúra AP.

Islamský emirát Afganistan je názov, ktorým sa vo svojich vyhláseniach označuje samotné hnutie Taliban. Týmto názvom sa pritom označoval Afganistan za vlády talibanského islamistického režimu v rokoch 1996-2001.

Agentúra Reuters s odvolaním sa na dvoch vysokopostavených veliteľov Talibanu predtým informovala, že militanti z tohto hnutia prenikli do prezidentského paláca v Kábule a prevzali nad ním kontrolu. Miestna vláda to však zatiaľ nepotvrdila.

Medzičasom prichádzajú z Kábulu správy o streľbe na medzinárodnom letisku. Americké veľvyslanectvo v tejto súvislosti kompletne pozastavilo činnosť a vyzvalo občanov USA, aby sa ukryli na bezpečnom mieste. Bezpečnostná situácia v Kábule sa "rýchlo mení, vrátane letiska", uvádza sa na webstránke ambasády Spojených štátov.

Po tom, čo Taliban obsadil väčšinu krajiny a v nedeľu prenikol i do afganskej metropoly, prebiehajú evakuácie pracovníkov ambasád mnohých krajín vrátane USA, Británie, Nemecka, Francúzska či Kanady.

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg na Twitteri v tejto súvislosti uviedol, že "NATO pomáha udržať letisko v Kábule otvorené a umožniť koordinované evakuácie". Dodal, že o situácii v Afganistane hovoril s britským premiérom Borisom Johnsonom a ministrami zahraničných vecí Kanady, Dánska a Holandska.