Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Prelet stíhačiek nad Prahou organizátori zrušili

Na snímke ľudia s ochrannými rúškami sa prechádzajú po Karlovom moste v Prahe Foto: TASR/AP

Prelet vo výške približne 150 metrov sa mal uskutočniť v rámci slávnostného podujatia Navalis pripomínajúceho svätca Jana Nepomuckého.

Praha 14. mája (TASR) - Nad Karlovým mostom v centre Prahy malo v sobotu preletieť päť lietadiel - dve stíhačky JAS 39 Gripen a tri stroje L-159 Alca. Po kritike primátora Zdeňka Hřiba sa však prelet neuskutoční. Informoval o tom vo štvrtok internetový spravodajský portál Novinky.cz.

Prelet vo výške približne 150 metrov sa mal uskutočniť v rámci slávnostného podujatia Navalis pripomínajúceho svätca Jana Nepomuckého. Podľa pražského magistrátu o účasť stíhačiek požiadal pražský arcibiskup Dominik Duka ministra obrany Lubomíra Metnara, ktorý mu vyhovel. Organizátori ale po Hřibovej kritike nakoniec plán zrušili, aj keď jeho argumenty nepovažujú za opodstatnené.

"Svätojánsky spolok bude rešpektovať želanie pána primátora Hřiba a prelet nebude," uviedol za usporiadateľa akcie riaditeľ Múzea Karlovho mosta Zdeněk Bergman. Dodal však, že prelety armádnych lietadiel sú v Česku bežné pri oslavách najrôznejších výročí.

Praha sa o samotnej akcii dozvedela z listu, ktorý ju iba informoval o očakávanom zvýšenom hluku. Primátor Hřib v rovnakej súvislosti odkázal, že s preletom nesúhlasí.

Prelet lietadiel pritom v programe osláv nebol uvedený. Ako prvý o ňom informoval práve Hřib.

Súčasťou programu bude aj omša vo svätovítskej katedrále, ako aj procesia na Karlovom moste, regata lodí, plavba otužilcov, pobožnosť v Kostole sv. Františka z Assisi na Křižovníckom námestí a koncert na hladine Vltavy pod Karlovým mostom.