Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Premiér Albanese sa zúčastní na summite NATO a navštívi Francúzsko

Na snímke Anthony Albanese, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Albanese má počas svojej cesty po Európe navštíviť aj Francúzsko s cieľom napraviť vzťahy s tamojším prezidentom Emmanuelom Macronom.

Canberra 17. júna (TASR) - Austrálsky premiér Anthony Albanese sa koncom júna zúčastní na summite NATO v Madride. Počas cesty po Európe má navštíviť aj Francúzsko. TASR správu prevzala v piatok z agentúry DPA a webovej stránky stanice Sky News Australia.

Lídri Severoatlantickej aliancie majú na stretnutí v Madride 29. – 30. júna rozhodovať aj o ďalšej podpore Ukrajiny. Austrália je podľa Albaneseho slov v súčasnosti najväčším podporovateľom Ukrajiny zo všetkých krajín, ktoré nie sú členmi NATO.

Ukrajinský veľvyslanec v Austrálii Vasyľ Myrošnyčenko podľa Sky News Australia povedal, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zagratuloval Albanesemu k víťazstvu v májových parlamentných voľbách a pozval ho na návštevu svojej krajiny. Albanese však návštevu Ukrajiny nepotvrdil a upozornil, že jeho prioritou je návšteva summitu NATO.

Albanese má počas svojej cesty po Európe navštíviť aj Francúzsko s cieľom napraviť vzťahy s tamojším prezidentom Emmanuelom Macronom. Obe krajiny sa dostali do sporu po tom, ako predošlá austrálska vláda premiéra Scotta Morrisona zrušila kontrakt na nákup francúzskych ponoriek.

Albaneseho Austrálska strana práce (ALP) porazila v parlamentných voľbách 21. mája konzervatívnu koalíciu bývalého premiéra Morrisona. Novej vláde sa podarilo získať väčšinu kresiel v dolnej komore parlamentu, v Senáte však Albanese na schválenie zákonov potrebuje podporu opozičných poslancov.

Austrália už počas Morrisonovej vlády zaviedla voči Rusku viaceré sankcie z dôvodu invázie na Ukrajinu, pripomína DPA.

Austrália je partnerom NATO a v júni 2012 v spoločnej politickej deklarácii s Alianciou potvrdila záväzok posilniť vzájomnú spoluprácu. V roku 2013 obe strany podpísali program o partnerstve a spolupráci (Individual Partnership and Cooperation Programme), ktorý bol obnovený v roku 2019, píše NATO na svojej oficiálnej webovej stránke.