Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Premiér Costa oznámil zloženie novej vlády

Portugalský premiér António Costa máva priaznivcom po výsledkoch volieb. Foto: TASR/AP

Nová vláda, ktorá má 17 ministrov, by mala slávnostný sľub zložiť 30. marca, píše Reuters. Bývalý starosta hlavného mesta Lisabon Fernando Medina sa stal novým ministrom hospodárstva.

Lisabon 24. marca (TASR) - Portugalský premiér António Costa oznámil v stredu zloženie svojej novej vlády. Prezident Marcelo Rebelo de Sousa nový kabinet odobril. TASR o tom informuje na základe správ prevzatých z agentúr AP a Reuters.

Nová vláda, ktorá má 17 ministrov, by mala slávnostný sľub zložiť 30. marca, píše Reuters. Bývalý starosta hlavného mesta Lisabon Fernando Medina sa stal novým ministrom hospodárstva. Costa takisto vymenoval nových ministrov zahraničných vecí, financií a obrany.

Costova vládnuca Socialistická strana (PS) sa so ziskom 41,68 percenta hlasov stala víťazom predčasných parlamentných volieb, ktoré sa konali 30. januára. Socialisti si vtedy prvýkrát zabezpečili absolútnu väčšinu poslaneckých kresiel.

V jednokomorovom parlamente (Assembleia da República) majú 119 zo 230 poslancov. Predčasné voľby vyhlásil vlani v novembri prezident Marcelo Rebelo de Sousa po tom, čo menšinová vláda neuspela v parlamente s návrhom štátneho rozpočtu na rok 2022.