Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Premiér Dubajba sa zaregistroval ako kandidát na úrad prezidenta Líbye

Na archívnej snímke z 25. februára 2021 dAbdal Hamíd Dubajba v Tripolise. Foto: TASR/AP

Krajina sa v posledných rokoch rozdelila medzi súperiace vlády sídliace na východe a západe, ktoré podporovali rôzne ozbrojené skupiny a zahraničné vlády.

Tripolis 21. novembra (TASR) - Dočasný líbyjský premiér Abdal Hamíd Dubajba sa v nedeľu zaregistroval ako kandidát na úrad prezidenta vo voľbách hlavy štátu naplánovaných na 24. decembra. Informovala o tom agentúra AFP.

Dubajba podpísal príslušné dokumenty v budove volebnej komisie v hlavnom meste Tripolis, a to deň pred uzávierkou registrácií.

O funkciu prezidenta sa uchádzajú aj predseda parlamentu Akíla Sálih Ísá, jeho spojenec poľný maršal a vojenský vodca východnej časti krajiny Chalífa Haftar, ale aj Sajf Islám Kaddáfí, syn zabitého líbyjského diktátora Muammara Kaddáfího.

Líbyu zachvátil chaos po povstaní podporenom Severoatlantickou alianciou v roku 2011, počas ktorého zvrhli a neskôr zabili dlhoročného diktátora Muammara Kaddáfího.

Krajina sa v posledných rokoch rozdelila medzi súperiace vlády sídliace na východe a západe, ktoré podporovali rôzne ozbrojené skupiny a zahraničné vlády. Haftara, ktorého kritici vinili zo snahy nastoliť v Líbyi vojenskú diktatúru, vojensky podporovali Spojené arabské emiráty, Rusko, Egypt a Francúzsko, zatiaľ čo Turecko poskytovalo vojenskú pomoc medzinárodne uznávanej vláde v Tripolise.

V marci tohto roka sa moci – na základe októbrového prímeria medzi súperiacimi frakciami – ujala nová dočasná vláda národnej jednoty, ktorá má doviesť Líbyu k parlamentným a prezidentským voľbám.