Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Premiér Heger odcestuje do Budapešti na stretnutie V4 + Južná Kórea

Na archívnej snímke predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO). Foto: TASR - Jakub Kotian

Juhokórejský prezident pricestoval do maďarského hlavného mesta v utorok, keď si uctil obete zrážky výletnej lode Viking Sigyn s vyhliadkovou loďou Hableány.

Budapešť 4. novembra (TASR) - Predseda vlády SR Eduard Heger sa vo štvrtok v Budapešti zúčastňuje na stretnutí predsedov vlád Vyšehradskej štvorky (V4) s prezidentom Kórejskej republiky Mun Če-inom. Schôdzka je už druhým summitom vyšehradského zoskupenia s Kórejskou republikou na tejto úrovni. TASR o tom informoval tlačový odbor Úradu vlády SR.

Predsedovia vlád Českej republiky, Maďarska, Poľska a Slovenska budú s juhokórejským prezidentom hovoriť o vzájomnej spolupráci a možnostiach jej zintenzívňovania, napríklad v oblastiach zelenej transformácie či inovácií. Témou bude aj boj proti pandémii COVID-19.

Juhokórejský prezident pricestoval do maďarského hlavného mesta v utorok, keď si uctil obete zrážky výletnej lode Viking Sigyn s vyhliadkovou loďou Hableány, na ktorej sa 29. mája 2019 plavila skupina kórejských turistov.

V stredu sa Mun Če-in stretol s prezidentom Maďarska Jánosom Áderom i premiérom Viktorom Orbánom. Najvyšší predstavitelia Kórejskej republiky a Maďarska deklarovali snahu pozdvihnúť vzájomné partnerstvo na strategické.

Orbán v úvode stredajšieho Obchodného fóra V4-Južná Kórea oznámil, že spoluprácu svojej krajiny s Južnou Kóreou rozšíria popri hospodárskej oblasti aj na vedu, výskum a vzdelávanie.

"Začali sa rokovania o zriadení kampusu veľkej juhokórejskej univerzity v Budapešti," podčiarkol predseda maďarskej vlády, pričom maďarský kabinet pripravuje aj projekt vybudovania kampusu čínskej Univerzity Fu-tan v maďarskej metropole, ktorý má byť predložený parlamentu do 31. decembra 2022.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)