Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Premiér Kišida: Vládna strana preruší vzťahy s kontroverznou cirkvou

Japonský premiér Fumio Kišida prednesie prejav vo svojom oficiálnom sídle v Tokiu vo štvrtok 14. júla 2022. Foto: TASR/AP

Abeho zastrelil 41-ročný nezamestnaný Tecuja Jamagami. Svoj zámer naznačil už pred samotným činom v liste adresovanom kritikovi kontroverznej Cirkvi zjednotenia.

Tokio 31. augusta (TASR) - Japonský premiér Fumio Kišida sa v utorok ospravedlnil za prepojenie svojej vládnucej strany s kontroverznou Cirkvou zjednotenia a verejnosti prisľúbil, že politický subjekt s ňou preruší vzťahy. Informujú o tom agentúry Reuters a AP.

Odhalenia dlhodobých väzieb niektorých členov vládnucej Liberálnodemokratickej strany (LPD) na zmienenú cirkev sa pre Kišidu stali po júlovej vražde bývalého premiéra Šinzóa Abeho problematickými, uvádza Reuters. Domnelý atentátnik totiž údajne polícii po čine povedal, že Abeho zavraždil pre jeho zjavné prepojenie s touto cirkvou, o ktorej tvrdil, že finančne zruinovala jeho matku.

Kišidova koalícia si v júlových voľbách do hornej komory parlamentu posilnila svoju pozíciu. Jej podpora však odvtedy klesla, k čomu prispela jednak verejná kritika vzťahov japonských politikov s so zmienenou cirkvou, ale aj Kišidov postup v oblasti hospodárstva, analyzuje AFP. Abe, ktorý bol tiež členom LPD, prišiel o život pri atentáte len niekoľko dní pred zmienenými voľbami.

Kišida zreorganizoval 10. augusta vládny kabinet s cieľom očistiť tak siedmich ministrov prepojených s Cirkvou zjednotenia a spriatelenými organizáciami a zaistiť vláde väčšiu podporu verejnosti.

Cirkev zjednotenia funguje od roku 1954 a podľa svojho zakladateľa, reverenda Mun Son-mjonga, je známa aj pod názvom Munova sekta. K väzbám na ňu sa medzičasom priznali desiatky členov strany LPD, pričom popularita vládneho kabinetu zatiaľ neporástla – podľa najnovšieho prieskumu je na úrovni 47 percent.

Abeho zastrelil 41-ročný nezamestnaný Tecuja Jamagami. Svoj zámer naznačil už pred samotným činom v liste adresovanom kritikovi kontroverznej Cirkvi zjednotenia. Útočník po zadržaní povedal, že konal z nenávisti voči tejto sekte, ktorú Abe v Japonsku podporoval. Matka atentátnika totiž tejto organizácii venovala značné finančné dary, ktoré viedli k jej bankrotu.

Abe bude mať 27. septembra štátny pohreb. Kišida čelí kritike aj v súvislosti s týmto rozhodnutím, keďže štátny pohreb je financovaný prostredníctvom peňazí od daňových poplatníkov. Ďalší z kritikov tiež tvrdia, že vládna LDP využíva Abeho smrť na politické účely. Kišida však rozhodnutie usporiadať štátny pohreb v stredu obhajoval.