Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Premiér Módí: Indická vláda zruší sporné poľnohospodárske reformy

Na archívnej snímke indický premiér Naréndra Módí. Foto: TASR/AP

Na demonštráciách došlo aj k viacerým násilným potýčkam, v januári pri nich zomrel jeden roľník a stovky policajtov utrpeli zranenia.

Naí Dillí 19. novembra (TASR) - Indická vláda zruší kontroverzné poľnohospodárske reformy, ktoré sú už takmer rok predmetom demonštrácií nespokojných roľníkov. V piatok to nečakane oznámil indický premiér Naréndra Módí, informovala agentúra AFP.

"Rozhodli sme sa zrušiť všetky tri poľnohospodárske zákony. Ústavný proces na zrušenie všetkých troch zákonov odštartujeme na schôdzi parlamentu, ktorá sa začne koncom tohto mesiaca," povedal Módí v prejave pri príležitosti výročia narodenia zakladateľa Sikhizmu guru Nánaka.

"Apelujem na všetkých farmárov, ktorí protestujú, aby sa teraz vrátili k sebe domov, k svojim blízkym, k svojim farmám a rodine," pokračoval predseda vlády v Naí Dillí.

"Začnime odznova a pohnime sa vpred," dodal Módí.

Tisíce roľníkov - mnoho z nich sikhov zo severoindického Pandžáb - táboria na okraji hlavného mesta Naí Dillí už od novembra 2020. Približne dve tretiny z 1,3 miliardy obyvateľov Indie si zarába na živobytie v poľnohospodárskom sektore, ktorý je už dlhé roky obzvlášť spornou a kontroverznou témou v indickej politike, pripomína AFP.

Módího vláda chcela svojimi reformami pomôcť vyriešiť problémy s týmto sektorom, ktorý považuje za nedostatočne výkonný. Roľníci však tvrdili, že tieto zmeny povedú k tomu, že agrosektor ako jedno z kľúčových odvetví ekonomiky prevezmú veľké konglomeráty.

Na demonštráciách došlo aj k viacerým násilným potýčkam, v januári pri nich zomrel jeden roľník a stovky policajtov utrpeli zranenia. V októbri v štáte Uttarpradéš zahynuli počas protestov ôsmi ľudia.