Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Premiér Morawiecki oznámil zloženie novej vlády

Mateusz Morawiecki, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Morawiecki v stredu povedal, že Poľsko bude pokračovať v reforme svojho súdnictva, ale pokúsi sa vziať do úvahy stanovisko Európskej únie.

Varšava 8. novembra (TASR) - Poľský premiér Mateusz Morawiecki v piatok oznámil zloženie nového vládneho kabinetu, informovala agentúra AP. V Poľsku sa minulý mesiac konali parlamentné voľby.

Morawiecki svoje rozhodnutie oznámil po stretnutí s vrcholnými predstaviteľmi vládnucej pravicovej strany Právo a spravodlivosť (PiS).

PiS si po voľbách, ktoré sa konali 13. októbra, zachovala nadpolovičnú väčšinu kresiel v Sejme - dolnej komore poľského parlamentu.

Nová vláda je podľa AP podobná jeho predošlému kabinetu. Svoj post si udržal premiér Morawiecki, vicepremier Piotr Gliňski, ktorý je zároveň aj ministrom kultúry, i minister zahraničných vecí Jacek Czaputowicz.

Kľúčové európske záležitosti však budú z ministerstva zahraničných vecí presunuté na úrad premiéra. Na túto oblasť bude dohliadať námestník poľského ministra zahraničných vecí Konrad Szymaňski.

Morawiecki v stredu povedal, že Poľsko bude pokračovať v reforme svojho súdnictva, ale pokúsi sa vziať do úvahy stanovisko Európskej únie.

Viacero justičných reforiem zavádzaných stranou PiS napadla Európska komisia na Súdnom dvore EÚ. Tento najvyšší súd EÚ v utorok rozhodol, že reformy znižujúce vek odchodu do dôchodku pre sudcov všeobecných súdov v Poľsku sú v rozpore s právom Európskej únie.