Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Iracký premiér nariadil uľahčenie prístupu do Zelenej zóny Bagdadu

Hajdar Abádí Foto: TASR/AP

Iracký premiér presadzuje rozsiahle reformy štátnej správy, ktorých cieľom je vykorenenie korupcie a očistenie štátneho aparátu od nekompetentných činiteľov.

Bagdad 28. augusta (TASR) - Iracký premiér Hajdar Abádí nariadil dnes vojenským veliteľom, aby uľahčili civilistom prístup do opevnenej Zelenej zóny v centre Bagdadu. Zjednodušiť by sa mal aj vstup do ulíc kontrolovaných príslušníkmi rôznych politických a bezpečnostných frakcií po celom Iraku.

Pred masovými protestmi, ktoré sa dnes v Bagdade očakávajú nariadil Abádí veliteľom aby pristúpili k realizácii plánu na "ochranu civilistov... pred prípadnými teroristickými útokmi," uvádza sa vo vyhlásení zverejnenom na oficiálnej stránke irackého premiéra.

Bezprostredne po zverejnení vyhlásenia však podľa agentúry Reuters nebolo jasné, ako sa pri zavádzaní zmienených opatrení má postupovať.

V dôsledku viacerých vĺn bombových útokov, ku ktorým v Bagdade došlo po roku 2003, keď po spojeneckej invázii padol režim diktátora Saddáma Husajna, zriadili rozličné polovojenské organizácie, politické strany a vplyvní jednotlivci v irackej metropole veľké množstvo uzavretých oblastí.

Jednou z prísne strážených lokalít je aj mohutne opevnená Zelená zóna - bagdadská štvrť, kde sa nachádza viacero vládnych inštitúcií, ako aj veľvyslanectvá niektorých západných štátov.

Iracký premiér presadzuje rozsiahle reformy štátnej správy, ktorých cieľom je vykorenenie korupcie a očistenie štátneho aparátu od nekompetentných činiteľov. Podľa irackého premiéra ide o dve hlavné príčiny nefungovania základných služieb a zlyhávania vládnych síl v boji proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS), ktorá ovládla rozsiahle územia na severe a západe Iraku.