Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Premiér Pakistanu a afganský prezident rokovali o prímerí s Talibanom

Pakistanský premiér Imran Chán (vľavo) a afganský prezident Ašraf Ghaní počas stretnutia v Kábule vo štvrtok 19. novembra 2020. Politici rokovali o možnom prímerí s afganským radikálnym hnutím Taliban s cieľom prekonať patovú situáciu v mierovom procese. Foto: TASR/AP

Cieľom je obnoviť vzťahy medzi týmito susedskými krajinami, ktoré už roky čelia islamistickému terorizmu.

Islamabad 19. novembra (TASR) - Pakistanský premiér a afganský prezident vo štvrtok rokovali o možnom prímerí s afganským radikálnym hnutím Taliban s cieľom prekonať patovú situáciu v mierovom procese, informovala agentúra DPA.

Pakistanský premiér Imran Chán sa v Kábule stretol s afganským prezidentom Ašrafom Ghaním s cieľom obnoviť vzťahy medzi týmito susedskými krajinami, ktoré už roky čelia islamistickému terorizmu.

"Rokovania v Kábule sa budú zameriavať na možnosť posunúť do konca roka Taliban smerom k udržateľnému prímeriu," uviedla DPA s odvolaním sa na zdroj z prostredia spravodajských služieb.

Plánované mierové rozhovory medzi Afganistanom a Pakistanom v katarskom hlavnom meste Dauha sa aj napriek medzinárodnému úsiliu nezačali z dôvodu nesúhlasných postojov na oboch stranách a narastajúcemu násiliu v Afganistane.

Spojené štáty podpísali vo februári s hnutím Taliban dohodu o prímerí, ktorá zahŕňa stiahnutie amerických jednotiek z Afganistanu.

Výmena americkej vlády po víťazstve demokratického kandidáta Joea Bidena v novembrových prezidentských voľbách však prináša pochybnosti v súvislosti s budúcnosťou tejto dohody, píše DPA.