Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Premiér Palestíny vyzval AÚ, aby Izraelu odobrala štatút pozorovateľa

Na snímke delegáti výročného summitu Africkej únie v Addis Abebe . Foto: TASR/AP

Medzi pozorovateľov pri AÚ patrí napríklad aj Severná Kórea, Európska únia či Spoločný program OSN pre boj proti HIV/AIDS (UNAIDS), približuje AFP.

Addis Abeba/Ramalláh 5. februára (TASR) - Palestínsky premiér Muhammad Ištajja vyzval v sobotu Africkú úniu (AÚ), aby Izraelu odobrala štatút pozorovateľa, pretože porušuje ľudské práva Palestínčanov.

"Izrael by nikdy nemal byť odmenený za svoje porušovanie (práv Palestínčanov) a za režim apartheidu, ktorý uvalil na palestínsky ľud," apeloval Ištajja na vedúcich predstaviteľov 55 členských štátov AÚ, ktorí sa v sobotu stretli v etiópskej metropole Addis Abeba na dvojdňový summit.

Očakáva sa, že otázka vzťahov medzi AÚ a židovským štátom bude jednou z hlavných tém summitu, komentuje AFP. Medzi členskými štátmi v tejto súvislosti vypukli vlani v júli názorové nezhody. Predseda Komisie Africkej únie Moussa Faki Mahamat totiž vtedy Izraelu udelil štatút pozorovateľa.

Svoj nesúhlas s týmto rozhodnutím dali vzápätí najavo viaceré členské štáty AÚ vrátane Juhoafrickej republiky (JAR), ktorej predstavitelia namietali, že akreditácia Izraela je v rozpore s politikou AÚ, ktorá oficiálne podporuje okupované palestínske územia

Mahamatovmu rozhodnutiu navyše podľa kritikov nepredchádzala dostatočná diskusia, dodáva AFP. Mahamat v sobotu uviedol, že AÚ aj naďalej podporuje boj Palestínčanov za svoju nezávislosť. Zároveň však obhajoval udelenie štatútu pozorovateľa Izraelu s tým, že môže slúžiť "ako nástroj mieru".

Získanie štatútu pozorovateľa pri AÚ bolo pre izraelských diplomatov veľkým víťazstvom a výsledkom dvoch desaťročí práce, komentuje AFP. Židovský štát bol pozorovateľom pri Organizácii africkej jednoty (OAU), o tento štatút však prišiel v roku 2002, keď túto organizáciu nahradila AÚ.

Medzi pozorovateľov pri AÚ patrí napríklad aj Severná Kórea, Európska únia či Spoločný program OSN pre boj proti HIV/AIDS (UNAIDS), približuje AFP.