Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Klaus odvolal ministerku obrany Peake, koalícia fakticky končí

Český prezident Václav Klaus Foto: TASR/Michal Svítok

Strana LIDEM vyzvala svojich ministrov na odchod z vlády k 10. januáru 2013.

Praha 20. decembra (TASR) - Prezident ČR Václav Klaus dnes bleskovo vyhovel návrhu premiéra Petra Nečasa na odvolanie Karolíny Peake z funkcie šéfky rezortu obrany. Informuje o tom internetový server Lidovky.cz s odvolaním sa na hovorcu Pražského hradu Radima Ochvata, ktorý žiadne ďalšie podrobnosti neuviedol.

Líderka strany LIDEM, ktorá na čele rezortu strávila rekordne krátkych osem dní, by však mala aj naďalej pôsobiť na poste vicepremiérky Nečasovho vládneho kabinetu.

O návrhu na odvolanie informovali len krátko predtým české elektronické médiá.

Karolína Peake
Foto: commons.wikimedia.org
Potvrdil ho aj premiérov hovorca Michal Schuster, ktorý však odmietol oznámiť dôvody. "Ja k tomu zatiaľ nemám bližšie informácie. Začína sa vláda a po nej bude tlačová konferencia," uviedol stručne na otázku serveru Lidovky.cz.

Aj keď Karolína Peake pred vymenovaním do funkcie ministerky obrany ubezpečovala, že žiadne veľké personálne zmeny nechystá a pri uvedení do funkcie to potvrdila formuláciou, že nechystá nijaký "kobercový nálet" v personálnych otázkach, v prvý deň po nástupe do funkcie odvolala popri generálovi Vlastimilovi Pickovi z funkcie aj šéfa sekcie vyzbrojovania generála Pavla Bulanta a riaditeľa kabinetu Františka Šulca.

Prezident ČR Václav Klaus netajil prekvapenie v reakcii na prvé kroky novej ministerky obrany, keďže odvolaného prvého námestníka generála Picka považoval podľa vlastných slov za záruku kontinuity vo fungovaní ministerstva po odchode Peakovej predchodcu Alexandra Vondru.

"Rozhodnutím som nesmierne prekvapený. Mal som mnoho otáznikov nad vymenovaním pani Peake, ale bol som predsedom vlády ubezpečený, že bude zaistená kontinuita fungovania ministerstva a že túto kontinuitu bude zaisťovať prvý námestník ministra Vlastimil Picek," uviedol pred týždňom Klaus pre internetový server Novinky.cz.

"Buď som bol oklamaný ja pánom premiérom, alebo bol oklamaný pán premiér pani ministerkou," citoval vtedy server prezidentove slová.

Peake v zdôvodnení personálnych zmien uviedla, že funkciu prvého námestníka ako "výsostne politickú" a jej obsadenie mieni vyriešiť pri rokovaniach s koaličnými partnermi. Obsadenie tejto politickej funkcie niekdajším náčelníkom generálneho štábu bezprostredne po skončení jeho aktívnej služby bolo podľa jej názoru v príkrom rozpore s princípom civilnej kontroly armády, Picekovi chcela však poskytnúť možnosť pokračovať v práci v rezorte alebo vo vojenskej diplomacii.

Na dnes avizovaná schôdzka predsedu vlády ČR Petra Nečasa s vicepremiérkou a novou ministerkou obrany Karolíny Peake sa podľa internetového serveru iDNES.cz napokon neuskutočnila. Podpredsedníčka vlády ČR vraj vyhlásila, že nemá dohodnutú žiadnu schôdzku.

Premiér Petr Nečas
Foto: TASR
Predseda vlády ČR Petr Nečas si chcel od Peake vypočuť zdôvodnenie odvolania troch funkcionárov rezortu obrany, vrátane prvého námestníka ministra generála Vlastimila Picka.

Po medializovaní jeho kritického telefonátu z Bruselu vicepremiérkou sa však ich avizovaná schôdzka po Nečasovom návrate do Prahy neuskutočnila.

"Považujem za prejav politického amaterizmu a politickej neprofesionality komentovať čokoľvek čo prebieha či už na základe telefonického rozhovoru dvoch ľudí, alebo medzi štyrmi očami," citoval server Nečasovu nepriamu kritiku vicepremiérkinho štvrtkového vyjadrenia v Českej televízii. Peake uviedla, že na ňu predseda vlády v telefonáte zvýšil hlas kvôli zmenám na ministerstve.

Karolína Peake dnes navštívila Generálny štáb Armády ČR. Pri tejto príležitosti označila za svoje budúcoročné priority v rezorte zákon o vojakoch a platový poriadok. Zárukou stability armády podľa jej názoru je osoba náčelníka generálneho štábu a celé vedenie, nie však osoba ministra.


Strana LIDEM vyzvala svojich ministrov na odchod z vlády k 10. januáru 2013

Predsedníctvo najmenšej strany českej vládnej koalície LIDEM vyzvalo dnes svojich členov vo vláde, aby k 10. januáru 2013 podali demisiu a opustili vládny kabinet. Informáciu priniesol internetový server iDNES.cz.

Odvolaná ministerka obrany, vicepremiérka a líderka strany LIDEM Karolína Peake po rokovaní vedenia strany uviedla, že sa jej strana cíti podvedená premiérom.

Pristúpili sme na dohodu o výmene rezortov (doprava za obranu-pozn. TASR), aby sme vrátili dôveru vláde a politike ako takej, uviedla Peake. Premiér za našimi chrbtami robil dohody o personálnom obsadení na ministerstve obrany. Cieľom bola bábková ministerka a koalícia naoko. Nebola som súčasťou žiadnej dohody o zmenách na ministerstve, vyhlásila Peake po rokovaní vedenia jej strany.

Podľa jej slov pre verejnoprávnu Českú televíziu by na rozhodnutí predsedníctva LIDEM nezmenila nič ani prípadná ponuka premiéra Petra Nečasa uvoľniť post ministra obrany opäť nominantovi tejto strany.

Iba krátko pred oznámením LIDEM deklaroval predseda českej vlády záujem o pokračovanie súčasnej koalície. Nespochybňujem pôsobenie pani ministerky na predchádzajúcich postoch, ale ukázalo sa, že za jediný týždeň dokázala destabilizovať rezort obrany tak, že by ďalej nemohla pokračovať, vyhlásil Petr Nečas.

Len minimum porozumenia pre vymenovanie a odvolanie Karolíny Peake do a z funkcie ministerky obrany deklarovali dnes viacerí predstavitelia tretej koaličnej strany TOP 09.

Podpredseda opozičnej ČSSD Lubomír Zaorálek vyzval už premiéra Petra Nečasa na rezignáciu. "Musel vidieť, že je Peake neschopná. Nielen Karolína Peake na to nemá, ale ani Petr Nečas," cituje jeho slová iDNES.cz.