Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Premiér Sobotka hľadá ministra školstva

Český premiér Bohuslav Sobotka Foto: TASR/Martin Baumann

Návrh premiéra Bohuslava Sobotku na odvolanie šéfa rezortu školstva hlava štátu počas uplynulého víkendu neprijala, pretože sa najskôr chce stretnúť so spomínaným ministrom.


Praha 2. júna (TASR) - Český prezident Miloš Zeman prijme vo štvrtok o 14.00 h na Pražskom hrade ministra školstva Marcela Chládka. Návrh premiéra Bohuslava Sobotku na odvolanie šéfa rezortu školstva hlava štátu počas uplynulého víkendu neprijala, pretože sa najskôr chce stretnúť so spomínaným ministrom.

Nič to však nemení na fakte, že predseda vlády ČR pokračoval dnes v hľadaní Chládkovho nástupcu vo funkcii.

Premiér absolvoval podľa českých elektronických médií rokovania s dvoma najčastejšie spomínanými adeptmi na ministerské kreslo, súčasným prorektorom Univerzity Karlovej, jedným zo svojich poradcov Stanislavom Štechom a námestníčkou ministra pre ľudské práva Kateřinou Valachovou.

Podľa dobre informovaných zdrojov má viac šancí mužský kandidát, pretože odchod Valachovej z Legislatívnej rady vlády by vraj Sobotka nepovažoval za správny. Platí to údajne napriek tomu, že premiér pred niekoľkými dňami v rozhovore pre verejnoprávnu Českú televíziu vyjadril želanie mať na čele rezortu školstva ženu, aj keď za prioritu číslo jeden označil odbornosť.

Sobotka sa rozhodol vymeniť Chládka po tom, ako denník Mladá fronta DNES upozornil na to, že minister školstva šikanoval svojich podriadených, najmä ženy.

Minister označil svoje odvolanie za dôsledok "mediálneho lynču" a na podanie demisie nevidí dôvod.